Schab wędzony

4.5 (181 ocen)

Najsmaczniejsze są swojskie wędlinki

Składniki:

  • schab b/k-1,5 kg
    pieprz czarny- 4 ziarenka
    listki laurowe -2 szt
    ziele angielskie -4 ziarenka
    pektosoli- 175g
    woda- 3 l
    czosnek- 2 ząbki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Schab wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę 2, 5 l wlać do garnka, resztę wody wymieszać z przyprawami, zagotować.
  • 2. Następnie ugotowany wywar wlać do pozostałej zimnej wody, wymieszać.
  • 3. Do wody włożyć mięso, tak by mięso było całkowicie zanurzone w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na 14 dni , co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę.
  • 4. Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osączyć tak ze 3 godz, aby obeschło.
  • 5. Schab włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia.
  • 6. Mięso wędzić około 5 godzin w dymie z drzew owocowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować