"Wędzona" tarta

0 (0 ocen)

Co tu dużo mówić, orkiszowe ciasto, pyszne wędzone składniki i chili dodające pikanterii, niebo w gębie :)

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g mąki orkiszowej
    100 g margaryny
    2 jajka
    pół łyżeczki soli
    łyżka wędzonej papryki hiszpańskiej

    Nadzienie:

    130 ml śmietany 18 %
    2 jajka
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka wędzonej papryki hiszpańskiej
    120 g wędzonego łososia
    7-8 plasterków z dużego oscypka
    papryczka chili czerwona
    papryczka chili zielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

"wędzona" tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i mieloną wędzoną paprykę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajka.

    Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.
  • 2. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.

    Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut.
  • 3. Śmietanę mieszamy z jajkami, koncentratem pomidorowym i wędzona papryką.

    Łososia rozdrabniamy i układamy na podpieczonym cieście.

    Zalewamy śmietaną z dodatkami. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry oscypka i posypujemy papryczkami chili.
  • "Wędzona" tarta 4. Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Łosoś Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować