Kiełbasa domowa wędzona

4.5 (185 ocen)

Po raz pierwszy, wspólnie z narzeczonym, przygotowaliśmy domową kiełbasę. Zaczynaliśmy od podstaw, czyli od surowego zmielonego mięsa, po wędzenie kiełbasy w dymie wędzarnianym. Wyszło pysznie, więc to nie ostatni nasz wyrób.

Składniki:

  • 2,2kg mielonej łopatki wieprzowej bez kości
    500g mielonego mięsa z indyka
    1,5 główki czosnku
    jelita naturalne
    pół szklanki wody ( zimnej)
    sól i pieprz do smaku
    płaska łyżeczka kminku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiełbasa domowa wędzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy mięso 1. Mięso połączyć z wodą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać.
  • przygotować maszynkę 2. Przygotować maszynkę do mielenia z lejkiem do kiełbasy.
  • przygotowanie jelit 3. Jelita namoczyć w wodzie. Namoknięte, rozszerzyć, nałożyć na lejek i napełniać mięsem.
  • przygotowane do wędzenia kiełbaski 4. Tak przygotowaną kiełbasę, przekładamy do rozgrzanej wcześniej wędzarni.
  • wędzenie 5. Wędzić około 2,5 godziny, co jakiś czas obracając kiełbaski. Wyrób będzie gotowy, gdy kiełbasa nabierze ładnego koloru ( od ciemnego brązu po czerń), a skórka będzie się marszczyć.

Porady

Jeśli zostaną nam jelita, można je zasolić w słoiczku i wykorzystać następnym razem. Tylko wtedy trzeba uważać z soleniem kiełbasy, bo jelita też będą słone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Mięso Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować