wędzona pierś z indyka

4.2 (197 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna, krucha i delikatna domowa wędlina kanapkowa.

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • pierś z indyka (2 kg)
    3 łyżki grubej soli morskiej

    2 liście laurowe
    ząbek czosnku
    łyżeczka ziaren kolendry
    łyżeczka ziaren pieprzu
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    gałązka lubczyku
Wystaw ocenę:

4.2 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wędzona pierś z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyczą pierś nacieramy grubą solą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni.
  • 2. Pierś wędzimy 2 godziny w gorącym dymie.
  • parzenie piersi z indyka 3. Do garnka wkładamy przyprawy i uwędzoną pierś indyka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania i parzymy przez 30 minut (woda powinna tylko delikatnie mrugać). Wyłączamy ogień pod garnkiem. Pierś wyjmujemy, gdy woda już ostygnie. Mięso odstawiamy do lodówki.
  • 4. Tak przygotowaną pierś podajemy jako domową wędlinę kanapkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

4.29 (242 ocen)

Indyk z szynkowara

To może cię zainteresować