Wątróbka , wiem - nie każdy , i nie o każdej porze:) Ale ja , owszem :) Bardzo smaczna , aromatyczna , dobrze doprawiona i szybko znikająca z talerzy:)
Wątróbka wieprzowa z gruszką i czerwoną cebulką na pikantnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszkę i cebule obieram , cebulę kroję w pół plasterki , a gruszkę w ósemki . Na małej ilości oleju podsmażam z jednej strony cząstki gruszek , posypuję cebulką , pieprzem cytrynowym , czubrycą , delikatnie solą , podsmażam przekręcając gruszki na drugą stronę . Jeśli gruszki są bardzo twarde dodaję 2-3 łyżki wody , jeśli miękkie to tylko podsmażam - nie mogą się rozpaść . Dodaję pokrojoną drobniutko papryczkę , chwilę podsmażam , odstawiam . Wątróbkę myję , osuszam , kroję w plastry , panieruję w mące , podsmażam na oleju z obu stron na rumiano , dodaję do gruszek z cebulką , mieszam , krótko podsmażam , doprawiam solą , podaję od razu .
Porady
Tak przygotowana wątrobę podałam z kaszą i lekką sałatką z dresingiem .
Komentarze