Wątróbka wieprzowa z cebulką

4.5 (187 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taka wątroba to już klasyk. Co ja poradzę , że to co dawne, to ja najbardziej lubię. Wątróbka wymoczona w mleku nie jest gorzka, a smaku nadaje jej cebula. Zjedliśmy z mężem całą, dzieci jednak nie skusiły się.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg. wątroby wieprzowej
    2 cebule
    4 łyżki oleju
    0,5 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    4 ogórki kiszone
    bagietka lub kajzerki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Wątróbka wieprzowa z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Dzień przed smażeniem, Wątrobę zalewam mlekiem, pozostawiam w lodówce. Na drugi dzień mleko wylewam, wątróbkę myję, osuszam, ścinam błony, kroję w plastry, obtaczam w mące, obsmażam na oleju. Do wątróbki dodaję pokrojoną w plasterki cebulę, lekko mieszam, nakrywam pokrywką, duszę do miękkości, ok. 15 minut. Dopiero doprawiam solą i pieprzem.
    Podaję z ogórkiem kiszonym i bagietką lub kajzerką.

Porady

Wątrobę solimy na koniec przygotowania dania, zbyt wczesne posolenie spowoduje, że wątroba będzie twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mleko Wątróbka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować