Wątróbka drobiowa po indyjsku

4.5 (193 ocen)

Pyszny sposób na zjedzenie wątróbki.

Składniki:

  • dla 4 osób:
    1 kg wątróbki drobiowej
    1 duża cebula
    1 por (biała część)
    1 czerwona mała papryka
    puszka pomidorów krojonych
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1-2 strączki chili
    2 żabki czosnku
    3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
    pół łyżeczki curry indyjskiego
    1 łyżka papryki słodkiej w proszku
    szczypta mielonego imbiru
    pół łyżeczki garam masala
    łyżeczka suszonej kolendry
    sól
    pieprz

    dodatkowo:
    olej do smażenia
    mąka do oprószenia wątróbki
    siekana natka do posypania lub listki kolendry

Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Wątróbka drobiowa po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju (nie solić!) wątróbkę soli się po usmażeniu. Cebulę i pora pokroić w pióra, na osobnej patelni poddusić, dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Do niewielkiego garnuszka wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy, zagotować. Do pomidorów dodać cienko posiekaną lub pokrojoną w plasterki chili, podduszoną cebulę z porem i wątróbkę. Chwilkę dusić na małym ogniu (ok 5 min) doprawić przyprawami. Na koniec dodać kukurydzę i koncentrat do smaku (w zależności czy chcemy kwaśniejsze czy nie). Podawać z ryżem, kuskusem, pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować