Zapraszam na tanią, prostą w przygotowaniu i pyszną tartę z farszem warzywnym. Na gotowym cieście francuskim zrobimy ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego (275g)
450 g mrożonych warzyw na patelnię po grecku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli i pieprzu
50 g mozzarelli w wiórkach
1 jajko
oraz forma na tartę o śred. 26 cm
Warzywna tarta francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i wsypujemy mrożone warzywa. Mieszamy i przykrywamy przykrywką. Na małym ogniu podsmażamy warzywa, aż puszczą wodę. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy, aż woda wyparuje a warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, przekładamy warzywa do miseczki i rozgniatamy je lekko widelcem. Dodajemy ser oraz jajko i mieszamy razem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim a resztę ciasta kroimy w paseczki. Farsz przekładamy na ciasto i równo go układamy. Na farszu układamy paski z pozostałego ciasta tworząc kratkę. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze