Warzywna tarta francuska

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na tanią, prostą w przygotowaniu i pyszną tartę z farszem warzywnym. Na gotowym cieście francuskim zrobimy ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego (275g)
    450 g mrożonych warzyw na patelnię po grecku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    50 g mozzarelli w wiórkach
    1 jajko
    oraz forma na tartę o śred. 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Zapiekanki

Warzywna tarta francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i wsypujemy mrożone warzywa. Mieszamy i przykrywamy przykrywką. Na małym ogniu podsmażamy warzywa, aż puszczą wodę. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy, aż woda wyparuje a warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, przekładamy warzywa do miseczki i rozgniatamy je lekko widelcem. Dodajemy ser oraz jajko i mieszamy razem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim a resztę ciasta kroimy w paseczki. Farsz przekładamy na ciasto i równo go układamy. Na farszu układamy paski z pozostałego ciasta tworząc kratkę. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować