warstwowa sałatka z tuńczykiem i serem

4.5 (160 ocen)

  • 45 min

Klasyczna sałatka z tuńczykiem, taką pamiętam jeszcze z dzieciństwa, moja mama często robiła ją na różne okazje.

  • 45 min

Składniki:

  • 5 jajek
    puszka tuńczyka
    3/4 szklanki ryżu
    100 g żółtego sera
    1 czerwona cebula
    5 ogórków konserwowych
    1/2 puszki kukurydzy
    6 łyżek majonezu
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka Ryba

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo,wystudzić, obrać, oddzielić białka od żółtek.Ser i białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółtka na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę posiekać. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ryż ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Na dnie miski ułożyć połowę ryżu, posmarować połową majonezu, posypać pieprzem. Wyłożyć kolejne warstwy: ser, cebulę, białka, tuńczyka, kukurydzę, ogórki, resztę ryżu. Posmarować resztą majonezu, posypać pieprzem i startymi żółtkami. Schłodzić.

Porady

Do sałatki można dodać także warstwę szczypiorku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować