Bardzo smaczna i sycąca sałatka, która świetnie sprawdzi się podczas wszelkich imprez, ponieważ ładnie prezentuje się na stole. Z powodzeniem może także zastąpić obiad.
40 min
Składniki:
-3 puszki kawałków tuńczyka w sosie własnym
-2 średnie cebule
-1 puszka groszku
-1 puszka kukurydzy
-1 puszka ananasa
-1 papryka czerwona
-6 dużych liści sałaty lodowej
-ok 6 kopiastych łyżek majonezu
-sól i pieprz
Sałatka warstwowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy wszystkie składniki. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
2.Na dnie miski (najlepiej przezroczystej) układamy jedną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka. Na tuńczyka układamy odsączony groszek. Przykrywamy dwiema kopiastymi łyżkami majonezu. Solimy i pieprzymy.
3.Układamy posiekaną paprykę, później cebulkę, później kolejną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka. Przykrywamy kolejnymi dwiema łyżkami majonezu dokładnie go rozprowadzając. Solimy i pieprzymy.
4.Na to układamy odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa.
5.Później znów układamy ostatnią puszkę odsączonego tuńczyka. Przykrywamy dwiema łyżkami majonezu, rozprowadzamy dokładnie. Solimy i pieprzymy.
6.Całość przykrywamy porwanymi liśćmi sałaty lodowej. Odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Komentarze