Warkocz z makaronu z mięsem mielonym

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Efektowne spaghetti .Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie mojego dziecka.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 marchewka
    2 łyżki oleju
    1 puszka krojonych pomidorów
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    100 ml bulionu mięsnego
    2 łyżeczki suszonego oregano
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz
    300 g makaronu nitki
    garść natki pietruszki
    papryczka chili
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Warkocz z makaronu z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Marchewkę umyć, obrać a następnie pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki,przecier pomidorowy i bulion. Następnie całość dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
    Gotujemy makaron (do makaronu dodajemy trochę oleju rzepakowego żeby makaron się nie posklejał) .Ugotowany makaron chwilę studzimy i pleciemy warkocze.
    Warkocze układamy na około talerza a w środek wlewamy sos z mięsem.Posypujemy natką pietruszki i ozdabiamy papryczką.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować