Jedzonko smakowite, bo jak może być inaczej. Cielęcina to pyszne, delikatne mięso. Smażone króciutko na masełku z imbirem. Sałatka z marchewki z ananasem. Polecam.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 steki z ligawy cielęcej ok. 300 g
łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 łyżki płatków imbiru marynowanego
300 g marchewki spaghetti ( można zrobić samemu, albo po prostu zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach. Ja kupiłam gotową)
pół puszki ananasów w syropie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
2 łyżki miodu
łyżka soku z cytryny
łyżka syropu spod ananasów
łyżka sosu sojowego jasnego
3 łyżki oleju lnianego
Steki z ligawy cielęcej z marchewkowym spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę przełożyć do salaterki. Dodać pokrojone w cienkie kawałki ananasy i posiekaną drobniutko natkę pietruszki. Dodać syrop spod ananasów, sok z cytryny, miód, sos sojowy i olej lniany. Posypać uprażonym sezamem. Wymieszać i gotowe.
Umyte, osuszone mięso rozbić delikatnie. Oprószyć solą i pieprzem czarnym świeżo mielony, Zostawić w lodówce na ok. 30 min.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy z masłem. Dodać osączone z zalewy płatki imbirowe. Lekko podsmażyć. Ułożyć na patelni mięso i smażyć po 1 min każdą stronę. Steki podawać gorące z marchewkowym spaghetti.
Smacznego.
Komentarze