5 (179 ocen)
Porady
Dekoracje na tort wykonałam z belgijskiej gorzkiej czekolady oraz z naturalnie różowej czekolady. Producentem i jej pomysłodawcą jest Barry Callebaut – największy światowy producent i dostawca wysokojakościowych wyrobów z ziarna kakaowego. Czekolada Ruby charakteryzuje się delikatnym różowym kolorem i intensywnym smakiem owoców. Jest zatem idealna do deserów. Można ją stosować jako bazę sosów czekoladowych, ganache, lodów oraz tworzyć z niej czekoladowe dekoracje. Do dekoracji oprócz belgijskiej czekolady użyłam liofilizowanych owoców. Liofilizacja to sposób przetwarzania żywności, który zmniejsza straty składników odżywczych produktu. Dlatego liofilizowana truskawka, malina czy wiśnia zachowuje te same witaminy i minerały co świeże owoce. Liofilizacja polega na usunięciu wody przez zamrożenie w bardzo niskiej temperaturze (do -50°C) i obniżonym ciśnieniu. Tak suszone owoce łatwo można rozetrzeć na pył dzięki czemu możemy uzyskać ciekawe i bardzo smaczne wykończenie ciast i deserów. Mus winogronowy można zastąpić innym dowolnym musem owocowym np. malinowym lub porzeczkowym. Do krojenia biszkoptów proponuję używać noża strunowego. Taki nóż posiada regulację, dzięki czemu możemy biszkopt pokroić na blaty dowolnej grubości.
Komentarze