Torcik owocowy z polewą z czekolady Ruby

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cienkie blaty kakaowe przełożyłam kremami owocowymi. Jeden o smaku śmietankowo - truskawkowym a drugi winogronowym. Torcik wykończyłam polewą na bazie czekolady Ruby której lekko owocowy smak idealnie komponuję się ze smakami w cieście. Wierzch ciasta posypałam pyłkiem z liofilizowanych truskawek dzięki któremu uzyskałam efekt zamszu na cieście i dodatkowo podkreślił owocowy smak.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Proporcje na 8 -9 blatów o średnicy 22cm:
    ciasto:
    2 jajka
    250 ml mleka zagęszczonego, u mnie domowe
    100 g masła
    4 g proszku do pieczenia
    170 g mąki pszennej typ 405
    20 g kakao czarnego
    20 g kakao ciemnego
    30 g skrobi kukurydzianej
    Krem śmietankowo - truskawkowy:
    500 ml śmietanki 36 %
    2 łyżki mascarpone
    10 g truskawek liofilizowanych
    2-3 łyżki cukru pudru
    Krem winogronowy:
    1 l przecieru z ciemnych winogron
    łyżka agaru
    500 ml śmietanki%
    3 łyżki mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    Polewa z czekolady Ruby:
    150 g czekolady Ruby
    100 ml śmietanki 36 %
    Do posypania liofilizowane truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty

Torcik owocowy z polewą z czekolady ruby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Ciasto:
    W misce mieszamy mąkę, skrobię, kakao ciemnie i czarne oraz proszek do pieczenia.

    Masło roztapiamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

    Rózgą rozbijamy jajka. Jajka muszą zostać tylko rozkłócone.
    Następnie dodajemy zagęszczone mleko ciągle mieszając rózgą. Następnie dodajemy ledwie ciepłe masło. Mieszamy rózgą.
    Do płynnych składników dodajemy stopniowo składniki suche. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • tort 2. Na macie silikonowej rozsmarowujemy porcję ciasta na grubość 3-4 mm i kształtujemy koło o średnicy 22 cm.
  • tort 3. Każdy spód ciasta pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200°C. Ciasto sprawdzamy lekko dotykając palcem. Jeśli się nie przylepia do palca oznacza to że jest upieczone.

    Upieczone spody przycinamy za pomocą obręczy, aby otrzymać równej wielkości koła.
  • 4. Krem winogronowy:
    przecier umieszczamy w rondelku dodajemy agar, mieszamy. Rondelek umieszczamy na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 2-3 minuty. Odstawiamy do zastygnięcia.( agar zastyga w temperaturze pokojowej)
    W dzieży robota planetarnego umieszczamy schłodzoną śmietankę, mascarpone, zastygnięty przecier i cukier puder. Na wolnych obrotach końcówką rózga ubijamy do połączenia składników. Następnie stopniowo zwiększamy obroty i ubijamy do uzyskania puszystej masy.
  • 5. Krem śmietankowo - truskawkowy:
    w dzieży robota planetarnego umieszczamy schłodzoną śmietankę, mascarpone, truskawki liofilizowane i cukier puder.
    Na wolnych obrotach końcówką rózga ubijamy do połączenia składników. Następnie stopniowo zwiększamy obroty i ubijamy do uzyskania puszystej masy.
  • 6. Składanie tortu:
    tort składamy w rancie wyłożonym folia do rantów lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy kakaowy blat, smarujemy kremem śmietankowo - truskawkowym. Ja pierwsze 4 blaty posmarowałam kremem śmietankowo - truskawkowym.
    Dwa blaty posmarowałam kremem winogronowym.
    Na ostatniej warstwie kremu umieściłam blat kakaowy.
    Ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • 7. Polewa z czekolady Ruby:
    w rondelku podgrzewamy śmietankę. Do gorącej śmietanki dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia składników.
    Polewę wylewamy na wierzch zimnego ciasta.
    Kilka liofilizowanych truskawek przecieram przez sitko bezpośrednio na wierzch tortu. Pyłek na powierzchni tortu powinien utworzyć efekt zamszu. Tort odstawiamy na 30 minut do lodówki.
    Przed podaniem tort wyjmujemy z rantu i zdejmujemy folię. Kroimy ostrym gorącym nożem. Tort w przekroju tworzy smaczne i efektowne warstwy.

Porady

Gęsty i aksamitny przecier z domowych winogron uzyskałam używając wyciskarki wolnoobrotowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona Kakao
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% wybrany asortyment
-20% wybrany asortyment
20% zniżki na asortyment znajd... więcej»
Kod rabatowy:crazy24
Zobacz
+
-20% wybrany asortyment
Online

20% zniżki na asortyment znajdujący się z w zakładce Szaleństwo Zakupów na www.sleeplessinwarsaw.com. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:crazy24
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat 30% na nowoczesne meble,... więcej»
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
Tylko teraz! -30% na nową kolekcję
Tylko teraz! -30% na nową kolekcję
Skorzystaj z promocji -30% na... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
+
Tylko teraz! -30% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować