Śmietankowy sernik z polewą z czekolady Ruby i dekoracją marengową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik z sera wiejskiego miksowany blenderem - nie mielony. Dzięki miksowaniu sera z rozpuszczonym w śmietance masłem uzyskamy delikatną kremową konsystencję, dzięki czemu po upieczeniu sernik jest niezwykle kremowy i aksamitny. Naturalnie różowa polewa na słodkiej śmietance z dodatkiem czekolady Ruby oraz kwaskowy pyłek z liofilizowanych owoców uzupełniają słodki smak sernika. Marengowe kwiaty natomiast oprócz dekoracji wspaniale smakują i doskonale pasują smakowo do delikatnego sernika.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • sernik:
    1,8 kg białego sera wiejskiego
    10 żółtek
    10 białek
    500 ml słodkiej wiejskiej śmietanki minimum 36%
    400 g masła
    500 g cukru pudru
    300 g cukru białego
    płaska łyżeczka cream of tartar
    80 g skrobi kukurydzianej
    80 g mąki pszennej typ 405
    szczypta soli

    polewa:
    100 g czekolady Ruby w pastylkach
    125 ml słodkiej śmietanki

    posypka:
    2-3 maliny liofilizowane lub 2-3 liofilizowane wiśnie

    dekoracja:
    kwiaty marengowe (link do przepisu w poradach)
    liofilizowane maliny i wiśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Śmietankowy sernik z polewą z czekolady ruby i dekoracją marengową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser 1. Sernik:
    Ser kruszymy do miski.
    Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. W gorącej śmietance rozpuszczamy masło.
    Śmietankę z rozpuszczonym masłem wlewamy do sera.
  • ser 2. Miksujemy blenderem na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
  • ser 3. Do masy serowej dodajemy żółtka. Ponownie miksujemy do połączenia składników.
  • ser 4. Do masy serowej przesiewamy mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą. Miksujemy blenderem, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy cukier puder. Ponownie miksujemy.
  • ser 5. Do dzieży robota kuchennego wlewamy białka, dodajemy cream of tartar i sól. Ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo wsypujemy biały cukier.

    Sztywną pianę przekładamy do masy serowej i za pomocą łopatki mieszamy do połączenia.
  • tortownica 6. Tortownicę szczelinie owijamy folią aluminiową, a od wewnątrz robimy wyższy rant za pomocą papieru do pieczenia. Rant powinien mieć wysokość około 12-14 cm, ponieważ sernik będzie rósł podczas pieczenia.
  • sernik 7. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową.

    Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 150°C około 2 - 2,5 godziny.

    Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Letni sernik wyjmujemy z piecyka odwijamy z foli - pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • sernik 8. Zimny sernik ostrożnie przekładamy na paterę. Ja przekładam wierzchem do spodu, ponieważ jest bardzo delikatny i łatwiej wyjąć jest go z tortownicy.
  • polewa 9. polewa:
    Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. W gorącej śmietance rozpuszczamy czekoladę ruby. Polewę wylewamy na sernik.
  • sernik 10. Kilka liofilizowanych malin lub wiśni wkładamy do gęstego sitka i je rozcieramy np. tłuczkiem od moździerza. Pyłkiem posypujemy wierzch ciasta.

    Dekorację wykańczamy układając kilka bezowych kwiatów oraz liofilizowanych malin i wiśni.

Porady

Do polewy użyłam belgijskiej, naturalnie różowej czekolady. Producentem i jej pomysłodawcą jest Barry Callebaut – największy światowy producent i dostawca wysokojakościowych wyrobów z ziarna kakaowego. Czekolada Ruby charakteryzuje się delikatnym różowym kolorem i intensywnym smakiem owoców. Jest zatem idealna do deserów. Można ją stosować jako bazę sosów czekoladowych, ganache, lodów i innych słodkich smakołyków. Do dekoracji ciasta użyłam kwiatów bezowych, które nie tylko pięknie wyglądają a ciastach i deserach, ale również pysznie smakują. Poniżej podaję link do przepisu, w której opisuję, jak wykonać taką dekorację: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kwiaty-bezowe-dekoracja-ciast-i-deserow Do dekoracji oprócz kwiatów marengowych użyłam liofilizowanych owoców. Liofilizacja to sposób przetwarzania żywności, który zmniejsza straty składników odżywczych produktu. Dlatego liofilizowana truskawka, malina czy wiśnia zachowuje te same witaminy i minerały co świeże owoce. Liofilizacja polega na usunięciu wody przez zamrożenie w bardzo niskiej temperaturze (do -50°C) i obniżonym ciśnieniu. Tak suszone owoce łatwo można rozetrzeć na pył dzięki czemu możemy uzyskać ciekawe i bardzo smaczne wykończenie ciast i deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Czekolada
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Przy zakupie min. 2 produktów,... więcej»
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
+
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Online
Stacjonarnie

Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować