Jest to przepis na przepyszny udziec z piekarnika, który wychodzi soczyście. Idealny zarówno do obiadu jak i na zimno.
1 godz. 10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
300g udźca z indyka bez kości
Sól i pieprz
Tymianek
Majeranek
Rozmaryn
Papryka słodka w proszku
Czosnek w proszku
Olej
8 plasterków baleronu
Mały por
2 łyżki fasoli czerwonej
Odrobina sera mozzarella
4 duże ziemniaki
Ząbek czosnku
Domowe buraczki ze słoika
Udziec z indyka nadziewany porem, szynką i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozbijamy przez folie udziec dość cienko, opruszamy z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem, rozmarynem, papryką oraz czosnkiem.
2.Na niewielkiej ilości oleju podsmażany delikatnie baleron pokrojony w drobną kostkę. W tym samym czasie dolną część pora pokrojonego w drobne plasterki rzucamy na wrzątek z solą i gotujemy przez 3 minuty. Po odcedzeniu dodajemy do baleronu, dodajemy również fasolę przekrojoną na połówki i smażymy kolejne 3 minuty.
3.Jeśli farsz troszkę przystygnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozarelle i mieszamy razem. Całość wykładamy na mięso i zawijamy w roladę. Owijamy to srebrną folią i pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut.
4.Kroimy ziemniaki na frytki i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Gnieciemy w dłoniach czosnek i dodajemy do frytek, skraplamy je niewielką ilością oleju, wszystko mieszamy i wykładamy na dekę. Pieczemy w piekarniku razem z udzcem przez jakieś 30 minut.
5.Gotowe frytki podajemy z roladą pokrojoną w plastry oraz z buraczkami. Smacznego!
Komentarze