Szybki sposób na dobry obiad albo kolację , mięsko możemy zjeść jako dodatek do pieczywa ;))
Składniki:
Udziec z indyka ( około 1,5 kg )
35- 40 dkg piersi z indyka
Marynata :
1/2 szkl. oleju
4 ząbki czosnku ,
1 łyżeczka majeranku
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki w proszku
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2 łyżeczki maggi w płynie
kilka ziarenek pieprzu czarnego
Pieczony udziec z indyka nadziewany piersią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udziec oczyścić , wyciąć kość .
Czosnek , liść laurowy , ziele angielskie , pieprz zmiażdżyć w moździerzu , razem z reszta składników dodać do oleju , dokładnie wymieszać .
2.Pierś i udziec natrzeć marynata , odstawić na noc do lodówki .
Grube miejsca udźca delikatnie przekroić , pierś pokroić w słupki , rozłożyć na przygotowany udziec , zwinąć , spiąć wykałaczkami albo związać .
Przełożyć razem z reszta marynaty do rękawa foliowego .
Piec około 80 minut w 180 *C , pod koniec pieczenia rękaw przeciąć .
Komentarze