Udka z krolika w sosie z czerwonego wina

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.

Przepis pochodzi z ksiazki mojego ulubinego ,bawarskiego kucharza Alfonsa Schuhbecka. Polecam ,bo mieso wychodzi bardzo delikatne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dkg malych cebulek
    2 galazki zielonego selera
    2 marchewki
    2-3 lyzki oleju
    4 udka z krolika
    1 lyzeczka cukru pudru
    1 lyzka przecieru pomidorowego
    220 ml czerwonego wytrawnego wina
    500 ml bulionu drobiowego lub wody (ja uzylam wody)
    1 lisc laurowy
    szczypte cynamonu
    5 ziarenek jalowca
    1 lyzeczke czarnego pieprzu w ziarenkach
    1 lyzeczka maki ziemniaczanej
    1 zabek czosnku
    pol lyzeczki startej skorki z pomaranczy
    2 galazki tymianku
    10 g zimnego masla
    swiezo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z krolika w sosie z czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Male cebulki obrac i pokroic na pol . Marchewki oczyscic ,przekroic wzdluz i podzielic 4- 5 cm czesci. Seler oczyscic i pokroic rowniez na 4-5 cm czesci.
  • 2. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc warzywa ,okolo 2-3 minuty.
  • 3. Na osobnej patelni rozgrzac pozostaly olej i podsmazyc na lekko rozowy kolor ,oczysczone i osuszone mieso.
    Zdjac z patelni.
  • 4. Na ta sama patelnie wsypac cukier puder i skarmalizowac . Dodac konzentrat i wymieszac .Krotko lekko podusic. Nastepnie dodawac malymi porcjami wino ,mieszac. Wino nalezy odparowac do 1/3 .
  • 5. Dodac bulion lub wode ,nastepnie warzywa ,oraz mieso. Przykryc pokrywka ,ale tak aby pozostala szpara -nie przykrywamy calkiem.Mieso nalezy dusic 1,5 godzinny -w miedzyczasie dodajemy listek laurowy,cynamon,ziarenka jalowca.Pieprz dodac dopiero po godzinie duszenia.
  • 6. Sos nalezy przelac prze sitko ,do garnka .Mieso i warzywa odstawic w cieple miejsce.
  • 7. Sos nalezy zredukowac do polowy obietosci (odparowac) . Make ziemniaczana wymieszac z mala iloscia zimnej wody i dodac do sosu ,krotko razem podgotowac.
  • 8. Czosnek( obrac i przekroic na pol) , skorke z pomaranczy ,tymianek dodac do sosu i wszystko razem gotowac powoli przez kilka minut. Nastepnie wyjac z sosu. Dodac zimne maslo i doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.
    Dodac ponownie mieso ,warzywa i razem podgrzac.
    Podawac na cieplych talerzach.
    Smacznego

Porady

Krolik jest swietna propozycja ,na swiateczny obiad. jest niezwykle delikatnym i dietetycznym miesem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czerwone wino Królik Mięso Tymianek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować