Fasolka po bretońsku z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dodatek czerwonego wytrawnego wina świetnie podkreśla i pogłębia smak całego dania.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg namoczonej fasoli " JAŚ "
    0.5 kg kiełbasy
    1 średnia cebulka
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 świeża czerwona papryka
    1 mała marchewka
    puszka pomidorów bez skórki
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
    1 płaska łyżeczka mielonego kminku
    1 solidna łyżka majeranku
    1 łyżka miodu gryczanego
    sól, pieprz
    3 - 4 szklanki wody
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    zasmażka do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną fasolę przez noc zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Między czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w pół talarki kiełbaskę oraz marchewkę startą na dużych oczkach. Do miękkiej fasoli dodajemy podsmażoną cebule oraz kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory z puszki oraz pozostałe składniki jak sos sojowy, wino, miód, oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu gotujemy jakieś 10 - 15 min. Pod sam koniec dodajemy zasmażkę i jeszcze z 5 min gotujemy i gotowe.

Porady

bez obaw możemy dodać wino, bo podczas obróbki termicznej alkohol odparuje a pozostanie tylko smak który świetnie wpływa na walory smakowe całego dania, więc bez obaw mogą to danie jeść dzieci o osoby unikające alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować