• 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przygotowane, jest idealne na każdą okazję. Odkąd zrobiłam tak przygotowane udka, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że są idealne. Próbowałam wielu przepisów na udka i żaden z nich nie sprostał moim oczekiwaniom, jak ten przepis. Spróbuj i przekonaj się sam.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 5 udek z kurczaka
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 1 opakowanie warzyw chińskich
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    • Szczypta chili
    • Sól
    • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Kurczak po chińsku

Udka po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Udka, myję, kroję na połówki. Doprawiam solą, oraz przyprawą do kurczaka, układam w woreczku do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
  • warzywa 2. Czosnek oraz cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.

    Do warzyw dodaję mieszankę warzyw chińskich, podlewam jedną szklanką wody i
    gotuję około dziesięciu minut.

    Pod koniec gotowania wlewam sosy, ocet, miód, doprawiam solą oraz chili. Zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i łączę warzywa z mięsem.
  • udka 3. Gotowe.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować