Golonka po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę dokładnie opłukać, osuszyć, naciąć z boków skórę. Włożyć do garnka o grubym dnie, wlać wodę doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 min. Zebrać szumowiny, gotować jeszcze 15 min , zebrać szumowiny. Odjąć 1/3 płynu.
2.Cebulkę pokroić na kawałki, dodać do golonki, wlać sos , wódkę, dodać cukier, imbir, smalec , przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 2 godz. Co pół godziny golonkę odkryć i obrócić.
3.Po wyparowaniu 1/4 płynu zwiększyć płomień, gotować aż płyn wyparuje do połowy. Sos powinien mieć kolor brunatny. Gotową golonkę wyłożyć na półmisek. Podawać z ryżem na sypko.
Porady
Ja najczęściej podaję z ryżem i surówką z kapusty kiszonej.
Komentarze