Golonka po chińsku

4.44 (164 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Taką golonkę jadłam w kuchni chińskiej . Bardzo mi posmakowała . Zrobiłam na niedzielny obiad. Rodzina była zachwycona.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 duża golonka
    8 szklanek wody
    3 małe cebulki
    4 łyżki wódki wyborowej
    4 łyżki cukru
    1/2 szklanki sosu sojowego
    4 plasterki świeżego korzenia imbiru
    2 łyżki smalcu
Wystaw ocenę:

4.44 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Wódki Sosy

Golonka po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę dokładnie opłukać, osuszyć, naciąć z boków skórę. Włożyć do garnka o grubym dnie, wlać wodę doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 min. Zebrać szumowiny, gotować jeszcze 15 min , zebrać szumowiny. Odjąć 1/3 płynu.
  • 2. Cebulkę pokroić na kawałki, dodać do golonki, wlać sos , wódkę, dodać cukier, imbir, smalec , przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 2 godz. Co pół godziny golonkę odkryć i obrócić.
  • 3. Po wyparowaniu 1/4 płynu zwiększyć płomień, gotować aż płyn wyparuje do połowy. Sos powinien mieć kolor brunatny. Gotową golonkę wyłożyć na półmisek. Podawać z ryżem na sypko.

Porady

Ja najczęściej podaję z ryżem i surówką z kapusty kiszonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Imbir Sos sojowy Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować