Tureckie kofty z wołowiny

4.5 (164 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne pieczone kotleciki z mięsa wołowego z dużą ilością pikantnych przypraw które są podstawą kuchni tureckiej,ja podałam je z domowym sosem czosnkowym,było pysznie!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 40 dag wołowiny
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka pasty paprykowej-ajvaru
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka przyprawy do cevapcici
    1 łyżka oliwy
    kolendra suszona do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    80 ml wody
    sól morska do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Tureckie kofty z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe umyć pod bieżącą wodą osuszyć na ręczniku papierowym, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem,wsypać przyprawy -mięso ma być ostre,wlać wodę i oliwę i ręką dobrze wyrobić masę,przykryć i wstawić na całą noc do lodówki,aby mięso się zamarynowało.
  • 2. Następnego dnia formować z masy wałeczki i oblepić patyczki do szaszłyków,ułożyć na blasze ,wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec około 20 minut,można też usmażyć na grillu czy grillowej patelni z niewielką ilością oliwy.
    Podawać z dowolnymi dodatkami-u mnie był to sos czosnkowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Obiad

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kofty

To może cię zainteresować