Pyszne pieczone kotleciki z mięsa wołowego z dużą ilością pikantnych przypraw które są podstawą kuchni tureckiej,ja podałam je z domowym sosem czosnkowym,było pysznie!
3 godz.
Składniki:
40 dag wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty paprykowej-ajvaru
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do cevapcici
1 łyżka oliwy
kolendra suszona do smaku
pieprz ziołowy do smaku
80 ml wody
sól morska do smaku
zioła prowansalskie do smaku
czarny pieprz do smaku
Tureckie kofty z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe umyć pod bieżącą wodą osuszyć na ręczniku papierowym, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem,wsypać przyprawy -mięso ma być ostre,wlać wodę i oliwę i ręką dobrze wyrobić masę,przykryć i wstawić na całą noc do lodówki,aby mięso się zamarynowało.
2.Następnego dnia formować z masy wałeczki i oblepić patyczki do szaszłyków,ułożyć na blasze ,wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec około 20 minut,można też usmażyć na grillu czy grillowej patelni z niewielką ilością oliwy.
Podawać z dowolnymi dodatkami-u mnie był to sos czosnkowy.
Komentarze