Trussssskawkowa bomba

0 (0 ocen)

Już tak dawno nie przygotowałam jakiegoś ładnego ciasta i wczoraj popełniłam to cudo,żeby się upewnić czy jeszcze pamiętam i wyszło całkiem dobrze, co o tym myślicie?

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki maki ziemniaczanej
    ½ szklanki cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    500 g truskawek
    350 g serka waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    Dekoracja:

    330 ml kremówki
    Śmietan-fix
    1,5 łyżeczki cukru pudru
    Czerwony barwnik
    5-6 truskawek

    Dodatkowo:

    6-7 biszkoptów
    2 łyżki dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Trussssskawkowa bomba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do do prostokątnej formy o wymiarach 23X28 cm piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Zimny biszkopt pokroić na 4 równe paski. Miskę wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Dwa kawałki biszkoptu ułożyć dookoła jako rant ciasta. Na dno dopasować pozostałe kawałki ciasta. Do rondelka przełożyć dżem i go rozgrzać. Ciepłym posmarować kawałki biszkopta.
  • image-17jrina 2. Masa:
    Owoce umyc, osuszyć i 300 g zblendować z cukrem pudrem. A resztę pokroić na małe kawałki. Do zblendowanych truskawek dodać serek i dobrze wymieszać.
  • przełożyć masę 3. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, ostudzić. Dodać 2 łyżki masy i dobrze wymieszać. Następnie wlewać zawiesinę stopniowo do masy i dobrze wymieszać. Na koniec dodać kawałki truskawek. Tak przygotowana masę delikatnie przelać do miski z biszkoptem. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Położyć talerzyk, obciążyć np. słoikiem z dżemem i odłożyć do lodówki na noc.
  • 4. Dekoracja:
    Następnego dnia kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Odłożyć około 2 łyżki ubitej śmietany. Do reszty dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Nałożyć całość na torcik i wyrównać.
    Do pozostałej śmietany dodać barwnik i wymieszać. Udekorować według uznania kolorową śmietana i truskawkami. Schłodzić około 2-3 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować