Bomba malinowa

5 (166 ocen)

Pyszne połączenie masy śmietanowej, czekoladowej i malin. Taki deserek zadowoli każde wybredne podniebienie :)

Składniki:

  • 200g śmietanki kremówki
    400g serka homogenizowanego
    3 łyżki cukru pudru
    200g czekolady mlecznej
    1 op.żelatyny fixdeserowej (60g)
    1 galaretka malinowa
    1 op.herbatników
    400g malin

Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Deser na zimno

Bomba malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubij śmietankę i ser 1. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj serek i żelatynę przygotowaną wg.przepisu na opakowaniu i ponownie zmiksuj. Masę podziel na dwie części. Kawałki czekolady roztop w rondelku. Lekko ostudź i dołóż do połowy masy śmietanowo-serowej. Całość wymieszaj.
  • 2. Okrągłą miskę lub salaterkę (o pojemności 1,5 l i śr.21 cm) wyściel folią spożywczą. Na dno wylej masę śmietanowo-serową i powtykaj połowę malin. Odstaw do stężenia.
  • wylej mus malinowy 3. Pozostałe maliny zmiksuj z 5 łyżkami gorącej wody i suchą galaretką. Mus malinowy wylej na stężały spód śmietanowo-serowy i ponownie wstaw do stężenia.
  • wylej masę czekoladową 4. Gdy masa stężeje, wylej ostatnią warstwę czekoladową.
  • powciskaj pokruszone herbatniki 5. Herbatniki pokrusz (w folii, używając tłuczka ) i dociskając wyłóż na masę czekoladową. Deser chłodź w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem przełóż na talerzyk odwracając do góry dnem i ścigając folę. Dowolnie udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować