Truskawkowa chwała

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Pyszny deser z truskawkami i crème pâtissière.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Crème pâtissière:
    - 300 ml mleka
    - 50 g drobnego cukru
    - 3 żółtka
    - 25 g mąki pszennej
    - 15 g mąki ziemniaczanej
    - ½ laski wanilii

    Ponadto:
    - 500-600 g truskawek
    - 4-5 łyżek cukru
    - kilka większych bez
    - 200 ml śmietany kremówki
    - lody waniliowe
    - starta czekolada
    - kilka ciastek np. Oreo/ lub wafelki
    - mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa chwała - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Crème pâtissière:
    Żółtka z cukrem utrzeć na jasny i puszysty krem. Dodać przesiane mąki, zmiksować na gładki krem. W międzyczasie zagotować mleko z wyskrobanymi ziarenkami wanilii. Masę jajeczną połączyć ze stopniowo dolewanym wrzącym mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do garnka z grubym dnem i mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ściągnąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, wystudzić. Następnie włożyć do lodówki i schłodzić.
  • 2. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na ćwiartki, wrzucić na patelnię i zasypać cukrem. Lekko poddusić ok. 2 min, aż truskawki puszczą sok. Ostudzić. Schłodzić w lodówce.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie połączyć z kremem pâtissière. Do pucharków nałożyć połowę truskawek (oraz trochę powstałego soku), następnie połowę kremu, posypać połową ilości pokruszonych bezów. Czynność powtórzyć – nałożyć pozostałą ilość truskawek, przykryć pozostałym kremem, posypać resztą pokruszonych bezów. Na koniec udekorować gałką waniliowych lodów, startą czekoladą, ciasteczkiem/wafelkiem i miętą. Podawać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

To może cię zainteresować