Truskawkowa pokusa

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z truskawkami
w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt, galaretkę i pyszną masę śmietanową z mascarpone. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    3 jajka
    100g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    160g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    olej

    Warstwa truskawkowa:
    700g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    800ml wrzątku
    1 łyżeczka żelatyny

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 36%
    250g mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    2 śmietan-fixy

    Poncz:
    50ml wody
    40ml soku z cytryny
    60ml wódki np. cytrynowej
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Galaretki

Truskawkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowa pokusa 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić.
  • Truskawkowa pokusa 2. Warstwa truskawkowa:
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w małą kostkę. Galaretki
    i żelatynę rozpuścić w 800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia.
    Po tym czasie dodać truskawki i dokładnie wymieszać.
  • Truskawkowa pokusa 3. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać cukry i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Następnie małymi porcjami dodać mascarpone, całość delikatnie i chwilę miksować.
  • 4. Poncz:
    Wodę dokładnie wymieszać z wódką, sokiem z cytryny i cukrem.
  • Truskawkowa pokusa 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  • 6. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę truskawkową z galaretką, wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Płatki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować