Trippa alla Fiorentina czyli flaki we włoskim stylu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Włoska wersja flaków jest nieco inna niż polska - gęsta, mocno warzywna. Smakują świetnie i bardzo polecam spróbować, ja z pewnością będę wracać do tego przepisu.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Flaki obgotowane - 1kg
    Oliwa - 2 łyżki
    Szalotka - 2szt
    Czosnek - 3 ząbki
    Seler naciowy - 4-5 łodyg
    Marchew - 2szt
    Pietruszka - 2szt
    Pomidory krojone - 800g
    Wino czerwone wytrawne - 250ml
    Bulion (najlepiej wołowy) - 400ml
    Ziele angielskie - 3szt
    Liść laurowy - 3szt
    Pieprz ziarnisty - 8szt
    Goździki - 2szt
    Chilli - 1/2 łyżeczki
    Tymianek i bazylia - po 1 gałązce świeżej lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej
    Parmezan do posypania (ja ominęłam)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Flaczki

Trippa alla fiorentina czyli flaki we włoskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W przepisach często flaki są obgotowywane jeszcze raz przed przygotowaniem dania. Ja tego nie robię, ale oczywiście można.

    Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, a selera obieramy z grubszych włókien i kroimy w plastry. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów), goździki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy flaki, wino, bulion, pomidory, chilli i zioła. Dusimy na małym ogniu. Długo. Najlepiej około 2 godzin. Flaki powinny być miękkie, a całe danie gęste.
    Przed podaniem posypujemy parmezanem (ja ten krok pominęłam). Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Pomidor Seler naciowy Marchewka Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować