Tradycyjne pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, połączyć z zaczynem, utartymi żółtkami, skórką z cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
2.Następnie nabierać łyżkę ciasta, rozgnieść w dłoni na okrągły placuszek i nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur, dobrze zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Następnie smażyć na 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.
Polukrować i posypać np. pomarańczową skórką kandyzowaną.
Komentarze