Tradycyjne pączki z marmoladą

5 (1 ocen)

Pączki według przepisu mojej babci nie mają sobie równych;) Piekłam już różne, ale te są zdecydowanie najlepsze!!

Składniki:

  • 600g mąki pszennej,
    50g świeżych drożdży,
    6 łyżek cukru,
    niepełna szklanka mleka,
    szczypta soli,
    3 żółtka,
    100g masła,
    otarta skórka z 1/2 cytryny,
    1 łyżka octu,
    ulubione konfitury,
    skórka kandyzowana pomarańczowa.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Tradycyjne pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe pączki 1. Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, połączyć z zaczynem, utartymi żółtkami, skórką z cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  • surowe pączki 2. Następnie nabierać łyżkę ciasta, rozgnieść w dłoni na okrągły placuszek i nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur, dobrze zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Następnie smażyć na 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.

    Polukrować i posypać np. pomarańczową skórką kandyzowaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować