Tradycyjna zupa grzybowa

4.5 (161 ocen)

Danie pełne smaku i aromatu.

Składniki:

  • Ok 500g grzybów leśnych, świeżych
    2 cebule
    Masło
    1l bulionu warzywnego
    1 szklanka śmietany 18%
    1 łyżeczka mąki
    Kilka ugotowanych ziemniaków
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tradycyjna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w spore kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Śmietanę połączyć z mąką i przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • 2. Zupę podawać z ziemniakami pokrojonymi w średniej wielkości kostkę, posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować