Tradycyjna zupa grzybowa

  • wyświetlono: 1908 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Danie pełne smaku i aromatu.

AnetaJ

Składniki

Ok 500g grzybów leśnych, świeżych
2 cebule
Masło
1l bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
Kilka ugotowanych ziemniaków
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjna zupa grzybowa

  • 1. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w spore kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Śmietanę połączyć z mąką i przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • 2. Zupę podawać z ziemniakami pokrojonymi w średniej wielkości kostkę, posypaną natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylagrzyby leśneTradycyjna zupa grzybowa

Komentarze

Podobne przepisy

zupa grzybowa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zupa grzybowa

Przepis na zupę grzybowa wspaniałą,...

Zupa z podgrzybków

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zupa grzybowa z podgrzybków

Zupa ze świeżo zebranych grzybów...

Zupa grzybowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa grzybowa

Prosta i niezwykle smaczna wigilijna...

Zupa grzybowa

Dodane przez: Paulina16621

Zupa grzybowa

Zupa która co roku gości na naszym...

zupa grzybowa.

Dodane przez: katarzynka455

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa bez zagęszczania...

zupa grzybowa

Dodane przez: gnomcio

Zupa grzybowa

Niezwykle aromatyczna zupa ze świeżych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE