Tort z Sercem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort na Walentynki typu śmietanowego. Tort z kolorowymi rozetkami i sercem galaretkowym.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -ok.300 ml.rzadkiego musu porzeczkowego

    KREM JEŻYNOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -150 ml. frużeliny jagodowej,przetartej
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    KREM STRACCIATELLO:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    OBŁOŻENIE I ROZETKI:
    -600 ml.śmietanki 30 %
    -300 g. białej czekolady
    -500 g. serka mascarpone
    farbki:
    -fioletowy jadalny barwnik
    -zielony jadalny barwnik

    GALARETKA:
    -300 ml.wody
    -1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort śmietanowy

Tort z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z Sercem 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej kroić.
  • Tort z Sercem 2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć i włożyć podkładkę do tortów. Ten blat biszkoptowy nasączyć połową musu porzeczkowego.
  • Tort z Sercem 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem, jogurtem i frużeliną jagodową. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort z Sercem 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
  • Tort z Sercem 5. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że na koniec po żelatynie wmieszać tartą czekoladę. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort z Sercem 6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić przez całą noc.
  • Tort z Sercem 7. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść tort, wraz z podkładką na paterę.
  • Tort z Sercem 8. obłożenie-Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance nad parą. Najlepiej to zrobić wieczorem i przez całą noc schłodzić tą czekoladową śmietankę. Serki zmiksować, dolewając zimną czekoladową śmietankę.Mniejszą połową kremu, posmarować cały tort. Na bokach zrobić ozdobny szlaczek, specjalną szpatułką.
  • Tort z Sercem 9. Na środku tortu zaznaczyć kontury serca.
  • Tort z Sercem 10. Część pozostawionego kremu zafarbować na fioletowo a małą część na zielono.Na kawałek folii spożywczej rozłożyć fioletowy krem a po środku pasek białego.
  • Tort z Sercem 11. Folię zawinąć i włożyć do woreczka cukierniczego z tylką typu rosyjskiego.
  • Tort z Sercem 12. Zrobić rozetki na górze tortu, zostawiając puste miejsce na serce.
  • Tort z Sercem 13. Zielonym kremem zrobić listki, specjalną tylką na listki. Na dole zrobić fioletowy łańcuszek rozetek.
  • Tort z Sercem 14. galaretka-Na przegotowanej gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Ostudzić do lekkiego tężenia. Delikatnie łyżka za łyżką nalać tężejącą galaretkę w zaznaczone serce na górze tortu.Tort schłodzić i przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować