Niby zwykłe klasyczne ucierane ciasto, ale jego wygląd zachwyca. Upiekłam je na Walentynki, ale przecież możemy je upiec w każdy inny dzień i po prostu bez okazji sprawić przyjemność ukochanej osobie :)
2 godz.
Składniki:
Ciasto czerwone
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
barwnik spożywczy czerwony lub różowy (użyłam takiego w proszku)
1/2 szklanki cukru
Ciasto jasne
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
250 g masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy ciasto czerwone. Cukier ucieramy z masłem, następnie dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i odrobinę czerwonego barwnika. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Użyłam formy o wymiarach 20x10 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 45 minut. Wystudzone ciasto kroimy na kromki o grubości około 1 cm i za pomocą foremki wycinamy z każdej kromki serduszko. Następnie przygotowujmy jasne ciasto w identyczny sposób jak ciasto czerwone. Na dno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy wykładamy cienką warstwę jasnego ciasta, następnie układamy na nim wycięte wcześniej z czerwonego ciasta serca - jedno koło drugiego. Delikatnie wypełniamy jasnym ciastem przestrzenie po bokach serduszek - można to zrobić rękawem cukierniczym lub tak jak ja, małą łyżeczką. Pozostałe ciasto wykładamy na wierzch. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pieczemy w foremce takiej samej wielkości jak ciasto czerwone. Moja foremka niestety okazała się trochę za mała i nie zmieściło się do niej całej jasne ciasto. Dlatego najlepiej użyć foremki trochę szerszej albo wyższej, ale o takiej samej długości. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze