Tort z Musem z Białej Czekolady, Kokosem i Truskawkami

4.5 (182 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Delikatne ciasto czekoladowe z białą czekoladą, truskawkami i kokosem.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
    - mąka pszenna: 65 gramów
    - kakao w proszku: 10 gramów
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - soda: 0.13 łyżeczki
    - cukier: 50 gramów
    - woda ciepła: 40 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - mleko: 30 mililitrów
    - masło: 50 gramów
    MUS Z BIAłEJ CZEKOLADY:
    - biała czekolada: 100 gramów
    - Żelatyna: 1 łyżka
    - śmietana kremówka 30-36%: 1.5 szklanki
    - wiórki kokosu: 4 łyżki
    MUS TRUSKAWKOWY:
    - truskawki: 400 gramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - sok z cytryny: 0.25 szklanki
    - śmietana kremówka 30-36%: 350 mililitrów
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - mąka kukurydziana: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z musem z białej czekolady, kokosem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko). Masło rozpuścić z czekoladą i wlać do suchych składników. Stale mieszając dodawać powoli składniki mokre. Gdy się dobrze połączą wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godzinę w 160 st. C. Blaszkę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
    Mus z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać odrobinką gorącej wody i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Do całości dodajemy schłodzoną czekoladę i żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodajemy wiórki kokosu. Na spód ciasta rozsmarowujemy mus i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
    Mus truskawkowy: Truskawki wsypać do garnka i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Mieszając co pewien czas, aby truskawki się nie przypaliły.
    W misce wymieszać mąkę, cukier sok z cytryny. Dodać żółtka, zmiksować. Następnie powoli wlewać lekko ciepłe truskawki. Całość zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia na ok 30 minut.
    Do ubitej śmietany wlewamy maleńkim strumieniem żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. dodajemy gotowy krem. Delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. godzinę, aż masa stężeje.
    Następnie na mus z białej czekolady układamy całe truskawki w odstępach. W wolne miejsca między truskawkami wyciskamy przez rękaw cukierniczy krem z truskawek.
  • 2. Kremu z truskawek trochę mi zostało, więc można go zużyć np. do lodów

    http://www.domowe-wypieki.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować