Tort z musem z białej czekolady, kokosem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko). Masło rozpuścić z czekoladą i wlać do suchych składników. Stale mieszając dodawać powoli składniki mokre. Gdy się dobrze połączą wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godzinę w 160 st. C. Blaszkę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Mus z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać odrobinką gorącej wody i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Do całości dodajemy schłodzoną czekoladę i żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodajemy wiórki kokosu. Na spód ciasta rozsmarowujemy mus i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Mus truskawkowy: Truskawki wsypać do garnka i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Mieszając co pewien czas, aby truskawki się nie przypaliły.
W misce wymieszać mąkę, cukier sok z cytryny. Dodać żółtka, zmiksować. Następnie powoli wlewać lekko ciepłe truskawki. Całość zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia na ok 30 minut.
Do ubitej śmietany wlewamy maleńkim strumieniem żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. dodajemy gotowy krem. Delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. godzinę, aż masa stężeje.
Następnie na mus z białej czekolady układamy całe truskawki w odstępach. W wolne miejsca między truskawkami wyciskamy przez rękaw cukierniczy krem z truskawek.
2.Kremu z truskawek trochę mi zostało, więc można go zużyć np. do lodów
Komentarze