Tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort zniewala wszystkich swoim smakiem, a w dodatku nie wymaga od nas szczególnych cukierniczych zdolności.Wsród rodziny i znajomych zyskał miano najpyszniejszego tortu jaki kiedykolwiek jedli. Zapraszam do wypróbowania przepisu! :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 jaj
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru

    600ml śmietany 36%
    3 czekolady białe
    150g wiórków kokosowych
    2 śmietanfixy

    dżem malinowy
    maliny

    500ml śmietany 36%
    250g mascarpone
    2 łyzki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli , na sztywno. Gdy będą tworzyły sztywną pianę dodawaj po łyżce cukru i nadal energicznie miksuj do rozpuszczenia całego cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po kolei żółta. Do masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę przelej do tortownicy 26cm średnicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 40min. Upieczony biszkopt upuść energicznie na podłogę z 50cm i odłóż do wystudzenia.
    KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KOKOSU
    Krem przygotowujemy dzień wcześniej! Do garnuszka wlej śmietanę 36% oraz wsyp wiórki. Zagotuj. Do miski wrzuć połamane białe czekolady i zalej je wrzącą śmietaną. odstaw. Wymieszaj dokładnie po 5 minutach i włóż na całą noc do lodówki. Masa ładnie stężeje. Następnego dnia dosyp do masy 2 śmietanfixy i wszystko dokładnie ubij. Powstanie pyszny, sztywny krem.
    KREM DO OBŁOŻENIA TORTU
    Śmietanę 36% ubij na sztywny krem razem z mascarpone, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
    SKŁADANIE TORTU
    Biszkopt przekrój na 3 blaty. Ułóż 1 blat na paterę i nasącz np, sokiem z cytryny. Wyłóż na niego połowę dżemu malinowego i połową kremu z białej czekolady. Powtórz czynność. Ostatni blat również nasączamy, górę i boki tortu smarujemy kremem z mascarpone i dowolnie dekorujemy. Smacznego!

Porady

Aby uzyskać wyraźnejszy smak kokosu, możesz go również dodać do biszkoptu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować