Tort z białą czekoladą

4 (18 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Torty nie są moją mocną stroną. Jednak od czasu do czasu jakiś torcik zrobię.
Tym razem tort na urodziny kuzynki.
Tort z kremem z białej czekolady. Prosty w wykonaniu, a naprawdę pyszny.
Dekoracje zrobiłam ze świeżych owoców. Użyłam też złotego pyłku.
Piekłam w tortownicy 25 cm.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    szczypta soli
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem z białej czekolady:
    500 ml. śmietanki 30%
    400 g. białej czekolady
    500 g. serka mascarpone

    Nasączenie biszkoptu:
    100 ml. wody
    2 łyżeczki soku z cytryny
    3 łyżeczki cukru

    Dodatkowo:
    50 g. białej czekolady na posypanie boków tortu
    dowolne owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (18 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Tort z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z białą czekoladą 1. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
    aż czekolada się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
    Kiedy wystygnie wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Im dłużej, tym lepiej.
  • Tort z białą czekoladą 2. Białka oddzielić od żółtek.
    Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
    Następnie powoli wsypywać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę.
    Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać wszystko łyżką, tak żeby składniki się połączyły.
    Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 35 minut.
    Czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem
    czy ciasto jest już upieczone.
  • Tort z białą czekoladą 3. Gotowy biszkopt wystudzić. Następnie przekroić na 3 blaty.
    Zanim przekroję biszkopt, odwracam go, spodem do góry.
    Wtedy tort ma równy wierzch.

    Schłodzoną masę czekoladową przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone
    i zmiksować do uzyskania gęstego kremu.
  • Tort z białą czekoladą 4. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.
    Następnie wyłożyć część kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem,
    ponownie nasączyć i wyłożyć część kremu.
    Nakryć trzecim blatem.
  • Tort z białą czekoladą 5. Następnie resztą kremu pokryć wierzch i boki tortu. Wyrównać powierzchnię.

    Boki dodatkowo obsypać utartą białą czekoladą.
    Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Udekorować świeżymi owocami na godzinę- dwie przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować