TORT MANDARYNKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • wyświetlono: 418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt, słodki krem  i egzotyczna nuta mandarynek.  Całość komponuje się idealnie zarówno smakowo jak  i kolorystycznie !

12932735_835366933257781_492928858541107693_n
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
5 jajek
100 g mąki typ 450 (mąka krupczatka)
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
szczypta soli

KREM:
400 ml śmietanki 30%
1 tabliczka ( 100 g) białej czekolady
1 opakowanie śnieżki

GALARETKA Z MANDARYNKAMI:
1 galaretka pomarańczowa
2 puszki mandarynek w zalewie

Sposób przygotowania przepisu:

TORT MANDARYNKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • 1. BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki.Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia)
  • 2. KREM: Do rondelka wlewamy śmietankę i połamaną tabliczkę białej czekolady. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu ( nie gotujemy !). Gdy czekolada się rozpuści , ściągamy garnek z ognia i studzimy. Przestudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy z 1 opakowaniem śnieżki na puszystą masę , następnie schładzamy w lodówce min. 2 h.
  • 3. GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Lekko ściętą wylewamy na ułożone mandarynki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortgalaretkaCiastobiszkoptmandarynkibiała czekoladaśmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Tort mandarynkowo gruszkowy z dodatkiem wiśni drylowanych.

Dodane przez: Paulina Sygnat

Tort mandarynkowo-gruszkowy z dodatkiem wiśni...

Idealny tort urodzinowy z masą...

Tort Urodzinowy Biała Czekolada-Capuccino z Wkładką Brzoskwiniową.

Dodane przez: Słodko Słodka

Tort Urodzinowy Biała Czekolada-Capuccino...

Torcik ten poczyniłam na Urodzinki...

princessa

Dodane przez: karolcia_m

Princessa z białą czekoladą

To ciasto nie może się nie udać!...

image-062itnb

Dodane przez: nihilsubsolenovum

Sernik z białą czekoladą

Sernik ten jest delikatny i kremowy...

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

Niesamowicie kremowy i delikatny. Połączenie...

Ciasto dyniowe

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto dyniowe z białą czekoladą

Bardzo puszyste, wilgotne i delikatne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.