Tort jagodowy z kokosem i białą czekoladą

  • wyświetlono: 1390 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zrobiłam go na 41 urodziny taty. Wszystkim bardzo smakował. Delikatny biszkopt, pyszne kremy, słodka czekolada i wiórki kokosowe. Całość smakuję wybornie. Serdecznie polecam!

akrobatka22

Składniki

Biszkopt:
5 jajek w temperaturze pokojowej
3/4 szkl. cukru
¾ szkl. mąki pszennej
¼ szkl. mąki ziemniaczanej
70 g. wiórek kokosowych

Krem czekoladowo-kokosowy:
150 g. śmietany kremówki 36%, schłodzonej
20 g. masła
1/3 szkl. jogurtu naturalnego
1 biała czekolada
½ śmietan-fixu
50 g. wiórek kokosowych

Krem śmietankowo- jagodowy:
350 g. śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan- fix
¾ szkl. zmiksowanych jagód

Poncz:
woda+ kilka kropel aromatu rumowego

Galaretka jagodowa:
1 galaretka jagodowa/ owoce leśne
większa garść jagód

Dodatkowo:
dżem jagodowy
1 biała czekolada, starta
wiórki kokosowe
płatki czekoladowe (lub starta, mleczna czekolada)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort jagodowy z kokosem i białą czekoladą

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Wsypać przesiane mąki i wiórki kokosowe, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 160-170st.C około 30-40 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć z piekarnika i spuścić na ziemie z około 60 cm. Podnieść i umieścić w uchylonym piekarniku do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem czekoladowo-kokosowy: Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać jogurt i wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem, stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wmieszać do kremu.
  • 3. Krem śmietankowo- jagodowy: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem pudrem. Dodać zmiksowane jagody i wymieszać.
  • 4. Galaretka jagodowa: Galaretkę rozpuścić w 400ml. wrzącej wody, pozostawić do przestudzenia. Wsypać jagody i schłodzić do lekkiego stężenia.
  • image-26urxdb5. Tężejącą galaretkę wylać na I blat biszkoptu umieszczonego w tortownicy. Schłodzić do całkowitego stężenia. Na galaretce rozsmarować trochę dżemu, na dżem warstwę kremu czekoladowo-kokosowego. Krem posypać wiórkami kokosowymi wymieszanymi ze startą, białą czekoladą. Przykryć II blatem biszkoptu, nasączyć go, wysmarować go dżemem i wyłożyć trochę kremu śmietankowo- jagodowego. Krem posypać wiórkami kokosowymi i startą, białą czekoladą. Całość przykryć ostatnim już blatem biszkoptu. Nasączyć go. Następnie odpiąć tortownicę. Boki i górę tortu wysmarować kremem śmietankowo-jagodowym. Boki posypać wiórkami kokosowymi wymieszanymi ze startą, białą czekoladą. Wierzch natomiast udekorować płatkami ciemnej czekolady (lub startą, ciemną czekoladą) Tort schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbiszkopturodzinykokosbiała czekoladaJagody

Komentarze

Podobne przepisy

Tort truskawkowy

Dodane przez: nataliaa92

Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i...

Co tu dużo mówić... jest pyszny!!

Truskawkowy tort z białą czekoladą

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Truskawkowy tort z białą czekoladą

Słodki tort z świeżymi truskawkami,...

tort z białą i gorzką czekoladą

Dodane przez: Anastazja

Tort z kremem z białej i gorzkiej czekolady

tradycyjny biszkopt z kremem z...

Tort z białą czekoladą i liomonką

Dodane przez: anetus1712

Tort z białą czekoladą i limonką

Słodycz białej czekolady jest przełamana...

Gotowy torcik

Dodane przez: 2milutka

Tort makowy z białą czekoladą

Rewelacyjne makowe ciasto połączone...

image-25d5hrv

Dodane przez: liliwkuchni

Tort torebka - biszkoptowy z kremem z białej...

Na swoje 13 urodziny zrobiłam dzięki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE