Tort jagodowy z kokosem i białą czekoladą

4.5 (147 ocen)

Zrobiłam go na 41 urodziny taty. Wszystkim bardzo smakował. Delikatny biszkopt, pyszne kremy, słodka czekolada i wiórki kokosowe. Całość smakuję wybornie. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    3/4 szkl. cukru
    ¾ szkl. mąki pszennej
    ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
    70 g. wiórek kokosowych

    Krem czekoladowo-kokosowy:
    150 g. śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    20 g. masła
    1/3 szkl. jogurtu naturalnego
    1 biała czekolada
    ½ śmietan-fixu
    50 g. wiórek kokosowych

    Krem śmietankowo- jagodowy:
    350 g. śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan- fix
    ¾ szkl. zmiksowanych jagód

    Poncz:
    woda+ kilka kropel aromatu rumowego

    Galaretka jagodowa:
    1 galaretka jagodowa/ owoce leśne
    większa garść jagód

    Dodatkowo:
    dżem jagodowy
    1 biała czekolada, starta
    wiórki kokosowe
    płatki czekoladowe (lub starta, mleczna czekolada)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort jagodowy z kokosem i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Wsypać przesiane mąki i wiórki kokosowe, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 160-170st.C około 30-40 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć z piekarnika i spuścić na ziemie z około 60 cm. Podnieść i umieścić w uchylonym piekarniku do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem czekoladowo-kokosowy: Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać jogurt i wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem, stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wmieszać do kremu.
  • 3. Krem śmietankowo- jagodowy: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem pudrem. Dodać zmiksowane jagody i wymieszać.
  • 4. Galaretka jagodowa: Galaretkę rozpuścić w 400ml. wrzącej wody, pozostawić do przestudzenia. Wsypać jagody i schłodzić do lekkiego stężenia.
  • image-26urxdb 5. Tężejącą galaretkę wylać na I blat biszkoptu umieszczonego w tortownicy. Schłodzić do całkowitego stężenia. Na galaretce rozsmarować trochę dżemu, na dżem warstwę kremu czekoladowo-kokosowego. Krem posypać wiórkami kokosowymi wymieszanymi ze startą, białą czekoladą. Przykryć II blatem biszkoptu, nasączyć go, wysmarować go dżemem i wyłożyć trochę kremu śmietankowo- jagodowego. Krem posypać wiórkami kokosowymi i startą, białą czekoladą. Całość przykryć ostatnim już blatem biszkoptu. Nasączyć go. Następnie odpiąć tortownicę. Boki i górę tortu wysmarować kremem śmietankowo-jagodowym. Boki posypać wiórkami kokosowymi wymieszanymi ze startą, białą czekoladą. Wierzch natomiast udekorować płatkami ciemnej czekolady (lub startą, ciemną czekoladą) Tort schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Biała czekolada Jagody Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować