Tort zrobiłam dla wnuczka na imprezę urodzinową. Tort z biszkoptem z posypką cukrową i wkładką waflową. Tort przełożony dwoma kremami. Tort z dekoracją czekoladową i z mleka w proszku. Tort przedstawia ''Zachód Słońca''.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
wkładka waflowa :
-100 g. wafelków Prince Polo (2 x XXL)
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt:
-5 jajek
-170 g.cukru
-85 g. mąki tortowej
-85 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 op. posypki mocno kolorowej-30 g.
nasączenie:
-1 słoiczek-100 % owoców z czarnej porzeczki-220 g.
krem michałkowy:
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-10 cukierków Michałków
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem z Ptasim Mleczkiem:
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-12 czekoladek Ptasiego Mleczka
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
obłożenie:
-120 ml. kremówki
-300 g. białej czekolady
-300 g. masła
-120 g. cukru pudru
-barwniki jadalne(żółty,pomarańczowy, czerwony)
masa plastyczna z mleka w proszku:
-300 g. mleka w proszku
-300 g. cukru pudru
-3 łyżki kakao
-parę łyżek mleka w płynie
Tort urodzinowy ''zachód słońca'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wkładka waflowa-Wafelki pokroić na pół cm. kwadraciki. Białka ubić ze szczyptą soli, potem żółtkami, dodawanymi po jednym.Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec wmieszać wafelki. Wyłożyć do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru na dole. Piec ok.20 min. w 175 *
2.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką.Domieszać cukrową posypkę. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
3.Spód biszkoptu włożyć do tortownicy,tej samej co piekło się biszkopt.Zabezpieczyć wyżej tortownicę.
4.Połową musu owocowego posmarować biszkopt w tortownicy.
5.krem michałkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę, ser, jogurt, cukier puder zmiksować z fixem. Następnie dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać starte na tarce cukierki. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
6.Włożyć wkładkę waflową.
7.Posmarować resztą musu owocowego.Jeśli wkładka jest twarda to mus można rozrzedzić z 1/3 szklanki gorącej wody.
8.krem z Ptasim Mleczkiem- Postąpić jak przy poprzednim kremie z tym że czekoladki pokroić w małą kostkę. Krem wyłożyć do tortownicy.
9.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
10.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
11.obłożenie-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i ostudzić.Miękkie masło zmiksować z pudrem i czekoladami. Połowę zafarbować na czerwono a resztę na pomarańczowo i żółto.
12.Żółtą masą posmarować dolną część tortu, mniej więcej w 1/3 wysokości tortu. Następnie rozprowadzić masę pomarańczową. Na koniec posmarować resztę tortu z góra.Masę na torcie wyrównać za pomocą dużej szpatułki.
13.ozdoby czekoladowe-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu.Rozsmarować na papierze, który odpowiednio zagiąć i zapiąć klamerkami. Po stwardnieniu, odpiąć od papieru. Pokolorować barwnikami rozmieszanymi z paroma kroplami spirytusu.Przykleić postacie piłkarzyków.
14.ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem i kakao, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Za pomocą mat silikonowych, wykonać koniki i jelonki. Zrobić też odbitki piłkarzyków.Ozdoby przetrzymywać w lodówce.
15.Przykleić ozdoby z masy plastycznej. Ozdoby czekoladowe włożyć w górę tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.
Komentarze