TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA''

4.5 (173 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort zrobiłam dla wnuczka na imprezę urodzinową. Tort z biszkoptem z posypką cukrową i wkładką waflową. Tort przełożony dwoma kremami. Tort z dekoracją czekoladową i z mleka w proszku. Tort przedstawia ''Zachód Słońca''.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • wkładka waflowa :
    -100 g. wafelków Prince Polo (2 x XXL)
    -3 jajka
    -3 łyżki cukru
    -3 łyżki mąki
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt:
    -5 jajek
    -170 g.cukru
    -85 g. mąki tortowej
    -85 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 op. posypki mocno kolorowej-30 g.

    nasączenie:
    -1 słoiczek-100 % owoców z czarnej porzeczki-220 g.

    krem michałkowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -200 g. jogurtu greckiego
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -10 cukierków Michałków
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem z Ptasim Mleczkiem:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -200 g. jogurtu greckiego
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -12 czekoladek Ptasiego Mleczka
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie:
    -120 ml. kremówki
    -300 g. białej czekolady
    -300 g. masła
    -120 g. cukru pudru
    -barwniki jadalne(żółty,pomarańczowy, czerwony)

    masa plastyczna z mleka w proszku:
    -300 g. mleka w proszku
    -300 g. cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -parę łyżek mleka w płynie

    faliste dekoracje czekoladowe:
    -100 g. polewy czekoladowej, białej HELIO
    -barwniki jadalne(żółty,pomarańczowy, czerwony,złoty)
    +parę kropli spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy ''zachód słońca'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 1. wkładka waflowa-Wafelki pokroić na pół cm. kwadraciki. Białka ubić ze szczyptą soli, potem żółtkami, dodawanymi po jednym.Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec wmieszać wafelki. Wyłożyć do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru na dole. Piec ok.20 min. w 175 *
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 2. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką.Domieszać cukrową posypkę. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 3. Spód biszkoptu włożyć do tortownicy,tej samej co piekło się biszkopt.Zabezpieczyć wyżej tortownicę.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 4. Połową musu owocowego posmarować biszkopt w tortownicy.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 5. krem michałkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę, ser, jogurt, cukier puder zmiksować z fixem. Następnie dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać starte na tarce cukierki. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 6. Włożyć wkładkę waflową.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 7. Posmarować resztą musu owocowego.Jeśli wkładka jest twarda to mus można rozrzedzić z 1/3 szklanki gorącej wody.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 8. krem z Ptasim Mleczkiem- Postąpić jak przy poprzednim kremie z tym że czekoladki pokroić w małą kostkę. Krem wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 9. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 10. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 11. obłożenie-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i ostudzić.Miękkie masło zmiksować z pudrem i czekoladami. Połowę zafarbować na czerwono a resztę na pomarańczowo i żółto.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 12. Żółtą masą posmarować dolną część tortu, mniej więcej w 1/3 wysokości tortu. Następnie rozprowadzić masę pomarańczową. Na koniec posmarować resztę tortu z góra.Masę na torcie wyrównać za pomocą dużej szpatułki.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 13. ozdoby czekoladowe-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu.Rozsmarować na papierze, który odpowiednio zagiąć i zapiąć klamerkami. Po stwardnieniu, odpiąć od papieru. Pokolorować barwnikami rozmieszanymi z paroma kroplami spirytusu.Przykleić postacie piłkarzyków.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 14. ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem i kakao, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Za pomocą mat silikonowych, wykonać koniki i jelonki. Zrobić też odbitki piłkarzyków.Ozdoby przetrzymywać w lodówce.
  • TORT URODZINOWY ''ZACHÓD SŁOŃCA'' 15. Przykleić ozdoby z masy plastycznej. Ozdoby czekoladowe włożyć w górę tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować