Zachód słońca

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Pięknie wygladająca pyszność, a jednocześnie wspomnienie wakacji

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3 jajka
    - 3/4 szklanki mąki tortowej
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Galaretki:
    - 4 galaretki niebieskie (Winiary Blue Curacao)
    - 1 galaretka żółta (Winiary Pina Colada)
    Dodatkowo:
    - puszka brzoskwiń w lekkim syropie (połówki)
    - 2 opakowania Śnieżki
    -2 opakowania śmietan-fix
    - 6 łyżek cukru pudru
    - 5 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zachód słońca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywna pianę. Do sztywnej piany dodawać partiami cukier, ubijać mikserem. Następnie dodać żółtka i ubijać mikserem. mąkę i proszek dodac na końcu i dalej miksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i równomiernie rozłożyć. Piec przez 30 minut. Potem dobrze wystudzić.
  • 2. Rozpuścić żółtą galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić, ale żeby nie stężała (musi być całkiem płynna)
  • 3. Nasączyć biszkopt połową galaretki żółtej, resztę galaretki włożyć do lodówki aby stężała.Biszkopt włożyć do lodówki aby galaretka w jego wnętrzu dobrze stężała.W tym czasie rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu 2 niebieskie galaretki. Wystudzić i poczekać aby lekko stężały (mają mieć konsystencję lekko płynną).Wyłożyć niebieską galaretkę na biszkopt. Włożyć do lodówki na 20 min aby się dobrze zastygło.Rozpuścić dwie niebieskie galaretki, ostudzić i włożyć do lodówki aby całkowicie stężały.
    W tym czasie osączyć i osuszyć połówki brzoskwiń i wypełnić ich części po pestkach połową wcześniej stężałej galaretki żółtej. Galaretkę najlepiej pokruszyć „drapiąc” widelcem i taka właśnie wypełniać.
    Wypełnione połówki brzoskwiń ułożyć na niebieskiej galaretce- równomiernie rozłożyć na całym cieście 6 połówek. Włożyć do lodówki.
    Gdy dwie galaretki niebieskie stężeją to zabrać się za robienie błękitnej pianki. Galaretki te podrapać widelcem aby je rozdrobnić.
  • 4. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić (ale musi być płynna). Ubić śmietanę gdy jest już sztywna to dosypywać do niej cukier partiami i miksować. Następnie dolać żelatynę, cały czas ubijając. Dodać rozdrobnioną niebieską galaretkę i krótko miksować, masę sprawnie wyłożyć na ciasto (najpierw masę nakładać w miejsca między brzoskwiniami)

    Ciasto dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kolorowy zachód słońca

4.49 (141 ocen)

ZACHÓD SŁOŃCA

4.49 (141 ocen)

Zachód słońca

JOANNA 55a STARY DOBRY PRZEPIS 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować