1.biszkopt: Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywna pianę. Do sztywnej piany dodawać partiami cukier, ubijać mikserem. Następnie dodać żółtka i ubijać mikserem. mąkę i proszek dodac na końcu i dalej miksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i równomiernie rozłożyć. Piec przez 30 minut. Potem dobrze wystudzić.
2.Rozpuścić żółtą galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić, ale żeby nie stężała (musi być całkiem płynna)
3.Nasączyć biszkopt połową galaretki żółtej, resztę galaretki włożyć do lodówki aby stężała.Biszkopt włożyć do lodówki aby galaretka w jego wnętrzu dobrze stężała.W tym czasie rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu 2 niebieskie galaretki. Wystudzić i poczekać aby lekko stężały (mają mieć konsystencję lekko płynną).Wyłożyć niebieską galaretkę na biszkopt. Włożyć do lodówki na 20 min aby się dobrze zastygło.Rozpuścić dwie niebieskie galaretki, ostudzić i włożyć do lodówki aby całkowicie stężały.
W tym czasie osączyć i osuszyć połówki brzoskwiń i wypełnić ich części po pestkach połową wcześniej stężałej galaretki żółtej. Galaretkę najlepiej pokruszyć „drapiąc” widelcem i taka właśnie wypełniać.
Wypełnione połówki brzoskwiń ułożyć na niebieskiej galaretce- równomiernie rozłożyć na całym cieście 6 połówek. Włożyć do lodówki.
Gdy dwie galaretki niebieskie stężeją to zabrać się za robienie błękitnej pianki. Galaretki te podrapać widelcem aby je rozdrobnić.
4.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić (ale musi być płynna). Ubić śmietanę gdy jest już sztywna to dosypywać do niej cukier partiami i miksować. Następnie dolać żelatynę, cały czas ubijając. Dodać rozdrobnioną niebieską galaretkę i krótko miksować, masę sprawnie wyłożyć na ciasto (najpierw masę nakładać w miejsca między brzoskwiniami)
Ciasto dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Komentarze