Ciasto "Zachód słońca"

4.99 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny sernik na zimno , wygładem przypomina zachód słońca na plaży , a smakuje obłędnie :)

Składniki:

  • Biszkopt:(blaszka 33 x 26)
    3 jajka L
    3 łyżki kopiaste cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wierzch ciasta:
    2 galaretki niebieskie
    3 galaretki w różnych kolorach (np: brzoskwiniowa, agrestowa i jeszcze jedna niebieska)
    duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie
    1 kg serka waniliowego (wiaderko)
    5 łyżeczek żelatyny
    śnieżka
    150 ml zimnego mleka
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Ciasto "zachód słońca" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brzoskwinie na niebieskiej galaretce 1. Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek.
    Obie mąki przesiać razem z proszkiem do miski,wymieszać ze sobą.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.
    Zmniejszyć obroty miksera,dodać po jednym żółtka,potem wodę i olej, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać najlepiej łyżką.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę (33x26) wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C.Piec do suchego patyczka ok. 20-25 minut.
    Wyjąć z blaszki, wystudzić, zdjąć "skórkę"z wierzchu,aby galaretka się nie odklejała.
    Blaszkę, w której się piekł wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na nią biszkopt, wstawić do lodówki.
  • 2. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić, ale ma być płynna.
    Brzoskwinie osączyć z zalewy (najlepiej gdy są zimne ) położyć płasko na talerzu i dołki po pestkach wypełnić galaretką, wstawić do lodówki.
    Biszkopt nasączyć lekko galaretką i również wstawić do schłodzenia.
    Resztkę galaretki odstawić, aby stężała.
  • 3. Dwie niebieskie galaretki rozpuścić w 0,5 l wody , wystudzić (mają być tężejące )
    Wylać je na biszkopt, a gdy zastygną położyć na wierzch brzoskwinie częścią płaską do dołu.
  • 4. Pozostałe galaretki rozpuścić, każdą osobno w 250 ml wody ,odstawić, aby całkiem stężały. Potem widelcem rozdrobnić je na "kaszkę". Tak samo rozdrobnić galaretkę brzoskwiniową.
    Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, gdy napęcznieje wstawić do większej miseczki z gorącą wodą, aby się rozpuściła, lekko przestudzić.
  • 5. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodawać po łyżce serka, cały czas ubijając, na końcu dodać żelatynę i "kaszkę" z galaretek, chwilę zmiksować.
    Wyłożyć na brzoskwinie i wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Udekorować tartą czekoladą.

Porady

Przy wykładaniu masy serowej należy uważać, aby dokładnie wypełnić wszystkie przestrzenie między brzoskwiniami, aby nie było dziur. Do przygotowania ciasta użyłam sera z wiaderka o smaku waniliowym, jest on lekko słodzony i nie dodawałam już cukru do masy serowej. Gdyby ktoś używał sera bezsmakowego, wtedy należy do masy dodać cukru pudru od pół do 3/4 szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Ser biały

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować