Ciasto "Zachód słońca"

  • wyświetlono: 10763 |
  • dodany do książki kucharskiej: 79 |
  • polecenia: 7

Pyszny sernik na zimno , wygładem przypomina zachód słońca na plaży , a smakuje obłędnie :)

benka
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Biszkopt:(blaszka 33 x 26)
3 jajka L
3 łyżki kopiaste cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wierzch ciasta:
2 galaretki niebieskie
3 galaretki w różnych kolorach (np: brzoskwiniowa, agrestowa i jeszcze jedna niebieska)
duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie
1 kg serka waniliowego (wiaderko)
5 łyżeczek żelatyny
śnieżka
150 ml zimnego mleka
czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Zachód słońca"

  • brzoskwinie na niebieskiej galaretce1. Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek.
    Obie mąki przesiać razem z proszkiem do miski,wymieszać ze sobą.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.
    Zmniejszyć obroty miksera,dodać po jednym żółtka,potem wodę i olej, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać najlepiej łyżką.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę (33x26) wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C.Piec do suchego patyczka ok. 20-25 minut.
    Wyjąć z blaszki, wystudzić, zdjąć "skórkę"z wierzchu,aby galaretka się nie odklejała.
    Blaszkę, w której się piekł wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na nią biszkopt, wstawić do lodówki.
  • 2. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić, ale ma być płynna.
    Brzoskwinie osączyć z zalewy (najlepiej gdy są zimne ) położyć płasko na talerzu i dołki po pestkach wypełnić galaretką, wstawić do lodówki.
    Biszkopt nasączyć lekko galaretką i również wstawić do schłodzenia.
    Resztkę galaretki odstawić, aby stężała.
  • 3. Dwie niebieskie galaretki rozpuścić w 0,5 l wody , wystudzić (mają być tężejące )
    Wylać je na biszkopt, a gdy zastygną położyć na wierzch brzoskwinie częścią płaską do dołu.
  • 4. Pozostałe galaretki rozpuścić, każdą osobno w 250 ml wody ,odstawić, aby całkiem stężały. Potem widelcem rozdrobnić je na "kaszkę". Tak samo rozdrobnić galaretkę brzoskwiniową.
    Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, gdy napęcznieje wstawić do większej miseczki z gorącą wodą, aby się rozpuściła, lekko przestudzić.
  • 5. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodawać po łyżce serka, cały czas ubijając, na końcu dodać żelatynę i "kaszkę" z galaretek, chwilę zmiksować.
    Wyłożyć na brzoskwinie i wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Udekorować tartą czekoladą.

Porady

Przy wykładaniu masy serowej należy uważać, aby dokładnie wypełnić wszystkie przestrzenie między brzoskwiniami, aby nie było dziur.
Do przygotowania ciasta użyłam sera z wiaderka o smaku waniliowym, jest on lekko słodzony i nie dodawałam już cukru do masy serowej. Gdyby ktoś używał sera bezsmakowego, wtedy należy do masy dodać cukru pudru od pół do 3/4 szklanki.
PP_09-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakigalaretkaDeserbrzoskwiniesernik na zimnociasto do kawyCiasto na latoPuszysty sernikzachód słońcaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

Ciasto pszczółka

Dodane przez: soowka

Ciasto pszczółka

To ciasto pszczółka zrobi furorę...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Ciasto"Cygan"

Dodane przez: maariola1988

Ciasto "Cygan"

Ciasto wykonałam na swoje urodziny....

Ciasto kukułka

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto kukułka

Coś dla wielbicieli alkoholowych...

Lodowiec.

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto Lodowiec

To ciasto pamiętam jako wielki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE