Ciasto "Zachód słońca"

  • wyświetlono: 11036 |
  • dodany do książki kucharskiej: 80 |
  • polecenia: 7

Pyszny sernik na zimno , wygładem przypomina zachód słońca na plaży , a smakuje obłędnie :)

benka
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Biszkopt:(blaszka 33 x 26)
3 jajka L
3 łyżki kopiaste cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wierzch ciasta:
2 galaretki niebieskie
3 galaretki w różnych kolorach (np: brzoskwiniowa, agrestowa i jeszcze jedna niebieska)
duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie
1 kg serka waniliowego (wiaderko)
5 łyżeczek żelatyny
śnieżka
150 ml zimnego mleka
czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Zachód słońca"

  • brzoskwinie na niebieskiej galaretce1. Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek.
    Obie mąki przesiać razem z proszkiem do miski,wymieszać ze sobą.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.
    Zmniejszyć obroty miksera,dodać po jednym żółtka,potem wodę i olej, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać najlepiej łyżką.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę (33x26) wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C.Piec do suchego patyczka ok. 20-25 minut.
    Wyjąć z blaszki, wystudzić, zdjąć "skórkę"z wierzchu,aby galaretka się nie odklejała.
    Blaszkę, w której się piekł wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na nią biszkopt, wstawić do lodówki.
  • 2. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić, ale ma być płynna.
    Brzoskwinie osączyć z zalewy (najlepiej gdy są zimne ) położyć płasko na talerzu i dołki po pestkach wypełnić galaretką, wstawić do lodówki.
    Biszkopt nasączyć lekko galaretką i również wstawić do schłodzenia.
    Resztkę galaretki odstawić, aby stężała.
  • 3. Dwie niebieskie galaretki rozpuścić w 0,5 l wody , wystudzić (mają być tężejące )
    Wylać je na biszkopt, a gdy zastygną położyć na wierzch brzoskwinie częścią płaską do dołu.
  • 4. Pozostałe galaretki rozpuścić, każdą osobno w 250 ml wody ,odstawić, aby całkiem stężały. Potem widelcem rozdrobnić je na "kaszkę". Tak samo rozdrobnić galaretkę brzoskwiniową.
    Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, gdy napęcznieje wstawić do większej miseczki z gorącą wodą, aby się rozpuściła, lekko przestudzić.
  • 5. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodawać po łyżce serka, cały czas ubijając, na końcu dodać żelatynę i "kaszkę" z galaretek, chwilę zmiksować.
    Wyłożyć na brzoskwinie i wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Udekorować tartą czekoladą.
PP_09-2015

Porady

Przy wykładaniu masy serowej należy uważać, aby dokładnie wypełnić wszystkie przestrzenie między brzoskwiniami, aby nie było dziur.
Do przygotowania ciasta użyłam sera z wiaderka o smaku waniliowym, jest on lekko słodzony i nie dodawałam już cukru do masy serowej. Gdyby ktoś używał sera bezsmakowego, wtedy należy do masy dodać cukru pudru od pół do 3/4 szklanki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakigalaretkaDeserbrzoskwiniesernik na zimnociasto do kawyCiasto na latoPuszysty sernikzachód słońcaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

ciasto

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto "Grześki"

Kremowe, rozpływające się w ustach...

Lodowiec.

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto Lodowiec

To ciasto pamiętam jako wielki...

ciasto kubusiowe

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Kubusiowe

Ulubione ciasto moich córeczek....

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE