Zachód słońca

4.49 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

STARY DOBRY PRZEPIS

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 gram miękkiego masła
    6 jajek
    1 i ¼ szkl. cukru
    8 łyżek oleju
    2 łyżeczki kakao
    ¾ szkl. suchego maku
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Zachód słońca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZACHÓD SŁOŃCA 1. Masło utrzeć dodając stopniowo cukier, potem kolejno żółtka, olej.
    Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Wyłączyć mikser. Dodać ubite białka ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć.
    Ciasto podzielić na 3 częsci
    Do 1- dodać kakao
    Do 2 – dodać mak
    Trzecią zostawić bez dodatków
    Do zaokrąglonej keksówki o wymiarach 12/30 cm natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, włożyć ciasto z kakao. Po bokach rozłożyć ciasto z makiem, a w srodek wyłożyć ciasto jasne. Wyrównać je po całosci.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 50 minut, do suchego patyczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

4.99 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kolorowy zachód słońca

To może cię zainteresować