Tort na bal urodzinowy dla miłośnika ''Piratów z Karaibów''. Tort przedstawia statek piracki. Tort pokryty masą z mleka w proszku.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
biszkopt: 2x
-4 jajka
-100 g. cukru
-70 g. maki tortowej
-70 g. maki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt: 1x
-5 jajek
-100 g. cukru
-70 g. maki tortowej
-70 g. maki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nasączenie:
-220 g.-100 % owoców z wiśni
-1/2 szklanki wody
krem jagodowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
-125 g. jogurtu greckiego
-150 ml. frużeliny z czarnych jagód
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem z nutellą :
-330 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-250 g. sera śmietankowego
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-2 czubate łyżki nutelli
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem czekoladowy:
-200 ml. śmietanki 30 %
-400 g. gorzkiej czekolady
-200 g. masła
-200 g. cukru pudru
deseczki z mleka w proszku :
-400 g. cukru pudru
-400 g. mleka w proszku
-3 łyżki kakao
-troszku olejku pomarańczowego
-parę łyżek mleka w płynie
żagiel i dekoracje:
-gotowa masa plastyczna biała
-barwnik jadalny żółty i niebieski
Tort urodzinowy ''statek piracki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. w 175*.Drugi biszkopt upiec identycznie a trzeci z kakao.
2.Jasny biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz wyżej zabezpieczonej. Posmarować połową musu wiśniowego, rozmieszanego z gorącą wodą.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, frużelinę ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wylać i rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
4.Przykryć ciemnym biszkoptem i posmarować resztą musu.
5.krem z nutellą-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, nutellę, ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Rozsmarować na biszkopcie ciemnym.
6.Przykryć trzecim jasnym biszkoptem i schłodzić kilka godzin w lodówce.
7.Z kartonu wyciąć spód statku i zafoliować.
8.Schłodzone przełożone biszkopty,wyjąć z blaszki na deskę.Wyciąć spód statku.
9.Spód statku ułożyć na przygotowanym kartonie i paterze, zabezpieczając krawędzie.
11.krem czekoladowy-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło zmiksować na puch dodając puder cukier. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort, lecz zostawić z trzecią część kremu.Schłodzić z godzinę w lodówce. Wyjąć i znowu posmarować resztą kremu, lecz już nie schładzając, bo będą przyklejane deseczki.
12.deseczki-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i kakao. Potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Brać po kawałku, wałkować i wycinać deseczki ok.10x3cm.
13.Cały tort poprzyklejać deseczkami ale naprzemiennie.
14.Z masy plastycznej zrobić szybciej dekoracje.
15.Udekorować cały tort i przetrzymywać w lodówce.
Komentarze