TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

4.49 (190 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort na bal urodzinowy dla miłośnika ''Piratów z Karaibów''. Tort przedstawia statek piracki. Tort pokryty masą z mleka w proszku.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • biszkopt: 2x
    -4 jajka
    -100 g. cukru
    -70 g. maki tortowej
    -70 g. maki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt: 1x
    -5 jajek
    -100 g. cukru
    -70 g. maki tortowej
    -70 g. maki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -220 g.-100 % owoców z wiśni
    -1/2 szklanki wody

    krem jagodowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
    -125 g. jogurtu greckiego
    -150 ml. frużeliny z czarnych jagód
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem z nutellą :
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g. sera śmietankowego
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -2 czubate łyżki nutelli
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem czekoladowy:
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -400 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. masła
    -200 g. cukru pudru

    deseczki z mleka w proszku :
    -400 g. cukru pudru
    -400 g. mleka w proszku
    -3 łyżki kakao
    -troszku olejku pomarańczowego
    -parę łyżek mleka w płynie

    żagiel i dekoracje:
    -gotowa masa plastyczna biała
    -barwnik jadalny żółty i niebieski
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy ''statek piracki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. w 175*.Drugi biszkopt upiec identycznie a trzeci z kakao.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 2. Jasny biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz wyżej zabezpieczonej. Posmarować połową musu wiśniowego, rozmieszanego z gorącą wodą.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, frużelinę ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wylać i rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 4. Przykryć ciemnym biszkoptem i posmarować resztą musu.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 5. krem z nutellą-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, nutellę, ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Rozsmarować na biszkopcie ciemnym.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 6. Przykryć trzecim jasnym biszkoptem i schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 7. Z kartonu wyciąć spód statku i zafoliować.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 8. Schłodzone przełożone biszkopty,wyjąć z blaszki na deskę.Wyciąć spód statku.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 9. Spód statku ułożyć na przygotowanym kartonie i paterze, zabezpieczając krawędzie.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 10. Z reszty biszkoptów uformować, przód i tył statku. Przykleić kremem czekoladowym.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 11. krem czekoladowy-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło zmiksować na puch dodając puder cukier. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort, lecz zostawić z trzecią część kremu.Schłodzić z godzinę w lodówce. Wyjąć i znowu posmarować resztą kremu, lecz już nie schładzając, bo będą przyklejane deseczki.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 12. deseczki-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i kakao. Potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Brać po kawałku, wałkować i wycinać deseczki ok.10x3cm.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 13. Cały tort poprzyklejać deseczkami ale naprzemiennie.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 14. Z masy plastycznej zrobić szybciej dekoracje.
  • TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI'' 15. Udekorować cały tort i przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować