Tort na imprezę urodzinową dla dzieci.Tort przedstawia popularną zabawkę Spinnera.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
biszkopt: 2x
-6 jajek
-150 g. cukru
-110 g. maki tortowej
-110 g. maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
nasączenie:
-220 g. musu z brzoskwiń
krem jagodowy:
-250 ml. śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
-150 ml. frużeliny z czarnych jagód
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem stracciatello:
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
-100 g. gorzkiej czekolady
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
obłożenie:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-barwnik jadalny niebieski, zielony i żółty
ozdoby z mleka w proszku :
-200 g. cukru pudru
-200 g. mleka w proszku
-troszku olejku pomarańczowego
-parę łyżek mleka w płynie
-barwnik jadalny niebieski, zielony, żółty , brązowy
-perełki cukrowe
Tort urodzinowy ''spinner' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namalować wzór spodu tortu.
2.Dekoracje ułożyć na górze tortu.Paskiem masy obłożyć dół tortu a kwiatkami udekorować cały tort. Tort przetrzymywać w lodówce.
3.Zrobić resztę dekoracji. Dekoracje zrobić wcześniej i przetrzymać w lodówce.
4.ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować i przetrzymywać w woreczku foliowym.Brać po kawałku z każdego koloru, skleić i nie dokładnie zagnieść. Rozwałkować i wyciąć kształt tortu.
5.Posmarować cały tort lecz pozostawić po parę łyżek kremu i zafarbować.Zrobić kleksy na bokach tortu i szpatułką posmarować.
6.obłożenie-Śmietankę ubić z mascarpone i suchym kremem.Cały torcik ułożyć w środku wzoru z kartonu. Posmarować kremem i przykleić resztę torcików jak i te obcięte kawałki w odpowiednie miejsca.
7.W trzech torcikach wyciąć małe niby ''łódeczki''. Czwarty torcik pozostawić cały.
8.Schłodzone torciki wyjąć z tortownic.
9.Wyciąć taki wzór w kartonie i zafoliować. Ułożyć na paterze.
10.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do trzech tortownic 15 cm.wyłożonych krążkiem papieru tylko na dole.(ja takich tortownic nie miałam to upiekłam w małych garnuszkach. Piec ok.25-30 min. w 175*.
Jeszcze raz powtórzyć to samo z 6 jajkami i upiec takie trzy biszkopty.
11.Przykryć ostatnimi krążkami biszkoptowymi i schłodzić parę godzin.
12.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć do wszystkich tortownic.
13.Posmarować resztą musu brzoskwiniowego.
14.Przykryć krążkami biszkoptowymi.
15.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Rozłożyć do czterech tortownic.
16.Krążki w tortownicach posmarować połową musu brzoskwiniowego.
17.Po przestygnięciu przekroić każdy na dwa krążki.Po krążku włożyć do czterech tortownic, zabezpieczając wyżej boki.
Komentarze