TORT URODZINOWY ''SPINNER'

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort na imprezę urodzinową dla dzieci.Tort przedstawia popularną zabawkę Spinnera.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • biszkopt: 2x
    -6 jajek
    -150 g. cukru
    -110 g. maki tortowej
    -110 g. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -220 g. musu z brzoskwiń

    krem jagodowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
    -150 ml. frużeliny z czarnych jagód
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem stracciatello:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -barwnik jadalny niebieski, zielony i żółty

    ozdoby z mleka w proszku :
    -200 g. cukru pudru
    -200 g. mleka w proszku
    -troszku olejku pomarańczowego
    -parę łyżek mleka w płynie
    -barwnik jadalny niebieski, zielony, żółty , brązowy
    -perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy ''spinner' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 1. Namalować wzór spodu tortu.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 2. Dekoracje ułożyć na górze tortu.Paskiem masy obłożyć dół tortu a kwiatkami udekorować cały tort. Tort przetrzymywać w lodówce.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 3. Zrobić resztę dekoracji. Dekoracje zrobić wcześniej i przetrzymać w lodówce.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 4. ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować i przetrzymywać w woreczku foliowym.Brać po kawałku z każdego koloru, skleić i nie dokładnie zagnieść. Rozwałkować i wyciąć kształt tortu.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 5. Posmarować cały tort lecz pozostawić po parę łyżek kremu i zafarbować.Zrobić kleksy na bokach tortu i szpatułką posmarować.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 6. obłożenie-Śmietankę ubić z mascarpone i suchym kremem.Cały torcik ułożyć w środku wzoru z kartonu. Posmarować kremem i przykleić resztę torcików jak i te obcięte kawałki w odpowiednie miejsca.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 7. W trzech torcikach wyciąć małe niby ''łódeczki''. Czwarty torcik pozostawić cały.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 8. Schłodzone torciki wyjąć z tortownic.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 9. Wyciąć taki wzór w kartonie i zafoliować. Ułożyć na paterze.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 10. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do trzech tortownic 15 cm.wyłożonych krążkiem papieru tylko na dole.(ja takich tortownic nie miałam to upiekłam w małych garnuszkach. Piec ok.25-30 min. w 175*.
    Jeszcze raz powtórzyć to samo z 6 jajkami i upiec takie trzy biszkopty.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 11. Przykryć ostatnimi krążkami biszkoptowymi i schłodzić parę godzin.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 12. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć do wszystkich tortownic.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 13. Posmarować resztą musu brzoskwiniowego.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 14. Przykryć krążkami biszkoptowymi.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 15. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Rozłożyć do czterech tortownic.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 16. Krążki w tortownicach posmarować połową musu brzoskwiniowego.
  • TORT URODZINOWY ''SPINNER' 17. Po przestygnięciu przekroić każdy na dwa krążki.Po krążku włożyć do czterech tortownic, zabezpieczając wyżej boki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować