I masa serowa z białą czekoladą:
-1/2 sera z wiaderka tj. 500 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-50 g.cukru pudru
-1 śnieżka
-250 g.jogurtu greckiego
-2 białe czekolady
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-125 g. borówki amerykańskiej
II masa serowa z gorzką czekoladą:
-1/2 sera z wiaderka tj. 500 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g.cukru pudru
-1 śnieżka
-250 g.jogurtu greckiego
-2 gorzkie czekolady
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
polewa na drip-cake:
-250 g. białej czekolady
-70 ml.śmietanki 30 %
obłożenie i rozetki:
-250 ml. śmietanki 30 %
-125 g.serka mascarpone
-1 krem waniliowy do tortów w proszku
Tort urodzinowy różowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 27 cm. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie się lepiej kroić.
2.Spodni krążek biszkoptu, włożyć do tortownicy z zabezpieczonymi bokami. Ja piekę w tortownicy 27 cm. a składam w 25, warstwy wtedy są równiejsze.Biszkopt budyniowy jest bardzo delikatny, nie ma potrzeby nasączenia, ale jak ktoś chce to może.
3.I masa-Roztopić dwie czekolady białe w śmietance nad parą.Schłodzić, przynajmniej pół godz. można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser i jogurt.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać borówkę, szybko wmieszać i wylać na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
5.II masa-Postąpić jak z I masą i wyłożyć do tortownicy.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin.
7.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Ułożyć na paterze.
8.polewa na drip-cake- Czekoladę rozpuścić w śmietance,nad parą, zafarbować i ostudzić do 32*C.
9.obłożenie- Śmietankę zmiksować z kremem waniliowym,potem z serkiem mascarpone.Połową posmarować bok tortu.Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką na rozetki.
Częścią polewy polać górę tortu i rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i polać na krawędziach tortu, tworząc ''sople''.Schłodzić.
10.dekoracje-Polewę w pastylkach, przesypać do małego garnka i rozpuścić nad parą. Na papierze do pieczenia robić małe kleksy, delikatnie łyżeczką rozciągnąć.
11.Jak płatki stwardnieją to delikatnie odkleić. Na pokrywkach ze słoiczków (po przecierze pomidorowym)ułożyć małe kwadraciki z papieru do pieczenia..Czekoladę gorzką roztopić nad parą.Zrobić małe kleksy i układać po pięć płatków, tworząc kwiatek.Środek posypać kolorową posypką cukrową. Odłożyć do zastygnięcia.
12.Na górze tortu zrobić rozetki i ułożyć czekoladowe kwiatki.
Komentarze