TORT URODZINOWY RÓŻOWY

4.5 (182 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem budyniowym. Tort serowy z czekoladami. Tort w stylu drip cake różowym. Tort z czekoladowymi ozdobami na imprezę.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -3 budyń czekoladowy
    -1 czubata łyżka mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    I masa serowa z białą czekoladą:
    -1/2 sera z wiaderka tj. 500 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -50 g.cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g.jogurtu greckiego
    -2 białe czekolady
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -125 g. borówki amerykańskiej

    II masa serowa z gorzką czekoladą:
    -1/2 sera z wiaderka tj. 500 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g.cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g.jogurtu greckiego
    -2 gorzkie czekolady
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    polewa na drip-cake:
    -250 g. białej czekolady
    -70 ml.śmietanki 30 %

    obłożenie i rozetki:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -125 g.serka mascarpone
    -1 krem waniliowy do tortów w proszku

    ozdoby czekoladowe:
    -1 polewa deserowa HELIO
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -dekoracje cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Tort urodzinowy różowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 27 cm. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie się lepiej kroić.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 2. Spodni krążek biszkoptu, włożyć do tortownicy z zabezpieczonymi bokami. Ja piekę w tortownicy 27 cm. a składam w 25, warstwy wtedy są równiejsze.Biszkopt budyniowy jest bardzo delikatny, nie ma potrzeby nasączenia, ale jak ktoś chce to może.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 3. I masa-Roztopić dwie czekolady białe w śmietance nad parą.Schłodzić, przynajmniej pół godz. można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser i jogurt.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać borówkę, szybko wmieszać i wylać na biszkopt w tortownicy.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 5. II masa-Postąpić jak z I masą i wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 7. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Ułożyć na paterze.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 8. polewa na drip-cake- Czekoladę rozpuścić w śmietance,nad parą, zafarbować i ostudzić do 32*C.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 9. obłożenie- Śmietankę zmiksować z kremem waniliowym,potem z serkiem mascarpone.Połową posmarować bok tortu.Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką na rozetki.
    Częścią polewy polać górę tortu i rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i polać na krawędziach tortu, tworząc ''sople''.Schłodzić.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 10. dekoracje-Polewę w pastylkach, przesypać do małego garnka i rozpuścić nad parą. Na papierze do pieczenia robić małe kleksy, delikatnie łyżeczką rozciągnąć.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 11. Jak płatki stwardnieją to delikatnie odkleić. Na pokrywkach ze słoiczków (po przecierze pomidorowym)ułożyć małe kwadraciki z papieru do pieczenia..Czekoladę gorzką roztopić nad parą.Zrobić małe kleksy i układać po pięć płatków, tworząc kwiatek.Środek posypać kolorową posypką cukrową. Odłożyć do zastygnięcia.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY 12. Na górze tortu zrobić rozetki i ułożyć czekoladowe kwiatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować