TORT URODZINOWY ''WIOSNA''

4.5 (189 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem i kremem serowym. Tort udekorowany rozetkami w kształcie różyczek.Tort na urodzinową imprezę.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g.cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. gorzkiej czekolady

    nasączenie:
    -150 ml. rzadkiej frużeliny malinowej

    krem serowo-jagodowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -200 g.jogurtu greckiego
    -100 g. cukru pudru
    -150 ml.frużeliny jagodowej
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem serowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -200 g.jogurtu greckiego
    -100 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    mus:
    -280 g. dżemu brzoskwiniowego
    -1 łyżka płynnej żelatyny z kremu

    obłożenie:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku

    rozetki:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem malinowy do tortów w proszku
    -1/4 kremu z obłożenia na listki
    -barwnik zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Tort urodzinowy ''wiosna'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 2. Spód biszkoptu, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt, dodatkowo zabezpieczając wyżej boki.. Albo ułożyć do tortownicy, troszkę mniejszej.Ja tak robię, piekę w fi 27 a składam w 26.Wtedy warstwy są równiejsze i stabilniejsze.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 3. nasączenie- Połową frużeliny nasączyć blat biszkoptowy w tortownicy.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 4. krem serowo-jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem z serem, jogurtem i frużeliną. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 6. Nasączyć resztą frużeliny malinowej.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 7. krem serowy-Postąpić jak z pierwszym kremem, z tym że bez frużeliny i z żelatyną inaczej. Zaraz po rozmieszaniu żelatyny, 1 łyżkę dodać do dżemu brzoskwiniowego i wymieszać.Krem wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 8. Na środek wylać mus brzoskwiniowy.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 9. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 10. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć tort na paterze.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 11. obłożenie- Zmiksować śmietankę z kremem, w/g wskazówek na opakowaniu. Odłożyć 1/4 na listki. Resztą posmarować cały tort.
  • TORT URODZINOWY ''WIOSNA'' 12. rozetki- Zmiksować krem jak poprzedni. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Zrobić w/g własnej fantazji rozetki, w kształcie różyczek. Pozostawiony krem śmietankowy, zafarbować na zielono, przełożyć do woreczka z odpowiednią tylką i zrobić listki obok różyczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować