Tort z biszkoptem i kremem serowym. Tort udekorowany rozetkami w kształcie różyczek.Tort na urodzinową imprezę.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-200 g.cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. gorzkiej czekolady
nasączenie:
-150 ml. rzadkiej frużeliny malinowej
krem serowo-jagodowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-500 g. sera z wiaderka
-200 g.jogurtu greckiego
-100 g. cukru pudru
-150 ml.frużeliny jagodowej
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem serowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-500 g. sera z wiaderka
-200 g.jogurtu greckiego
-100 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
mus:
-280 g. dżemu brzoskwiniowego
-1 łyżka płynnej żelatyny z kremu
obłożenie:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
rozetki:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem malinowy do tortów w proszku
-1/4 kremu z obłożenia na listki
-barwnik zielony
Tort urodzinowy ''wiosna'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Spód biszkoptu, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt, dodatkowo zabezpieczając wyżej boki.. Albo ułożyć do tortownicy, troszkę mniejszej.Ja tak robię, piekę w fi 27 a składam w 26.Wtedy warstwy są równiejsze i stabilniejsze.
3.nasączenie- Połową frużeliny nasączyć blat biszkoptowy w tortownicy.
4.krem serowo-jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem z serem, jogurtem i frużeliną. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
6.Nasączyć resztą frużeliny malinowej.
7.krem serowy-Postąpić jak z pierwszym kremem, z tym że bez frużeliny i z żelatyną inaczej. Zaraz po rozmieszaniu żelatyny, 1 łyżkę dodać do dżemu brzoskwiniowego i wymieszać.Krem wyłożyć do tortownicy.
8.Na środek wylać mus brzoskwiniowy.
9.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
10.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć tort na paterze.
11.obłożenie- Zmiksować śmietankę z kremem, w/g wskazówek na opakowaniu. Odłożyć 1/4 na listki. Resztą posmarować cały tort.
12.rozetki- Zmiksować krem jak poprzedni. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Zrobić w/g własnej fantazji rozetki, w kształcie różyczek. Pozostawiony krem śmietankowy, zafarbować na zielono, przełożyć do woreczka z odpowiednią tylką i zrobić listki obok różyczek.
Komentarze