TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem z czekoladą. Tort z dwoma kremami z borówką i czekoladą. Tort z rozetkami i brzoskwiniami.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -70 g. gorzkiej czekolady
    -3 łyżki oleju

    WKŁADKA:
    -200 ml.frużeliny wiśniowo-jeżynowej

    KREM Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ:
    -660 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -200 g. jogurtu greckiego
    -80 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -125 g. borówki amerykańskiej

    NASĄCZENIE:
    -240 g. dżemu pomarańczowego

    KREM STRACCIATELLO:
    -660 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -200 g. jogurtu greckiego
    -80 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -ok. 1/2 szklanki wody
    -100 g. mlecznej czekolady

    OBŁOŻENIE:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku

    ROZETKI:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem truskawkowy do tortów w proszku
    -barwnik czerwony, jadalny

    OWOCE:
    -kilka brzoskwiń z syropu

    GALARETKA:
    -3/4 szklanki wody
    -1/2 galaretki krystalicznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy różowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką.Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 2. Ułożyć 1 blat biszkoptowy do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki i posmarować frużeliną. Ale nie rozprowadzać do samych boków.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać borówkę i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na frużelinę.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i posmarować dżemem. Lecz trochę czystego bez kawałeczków pomarańczy zostawić na górę.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 5. krem 2-Postąpić jak z 1 ale zamiast owoców, wmieszać posiekaną czekoladę. Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i posmarować resztą dżemu.Schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 7. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 8. obłożenie-Krem zmiksować w/g wskazówek na opakowaniu, ale ze śmietanką. Posmarować cały tort.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 9. rozetki-Drugi krem zrobić jak poprzedni, lecz małą część zafarbować dodatkowo barwnikiem. (Radzę przed zrobieniem tego kremu, przesiać ten proszek. Znajdują się tam drobiny malin, które zapychają tylki. )Różowym kremem, zrobić rozetki na górze i dole tortu.Tym ciemniejszym zrobić małe rozetki, ale inną tylką.
  • TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI 10. owoce-Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć dekoracyjnie na górze tortu.
    Polać tężejącą galaretką i tort przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować