Tort z biszkoptem z czekoladą. Tort z dwoma kremami z borówką i czekoladą. Tort z rozetkami i brzoskwiniami.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-70 g. gorzkiej czekolady
-3 łyżki oleju
WKŁADKA:
-200 ml.frużeliny wiśniowo-jeżynowej
KREM Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ:
-660 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-80 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-25 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody
-125 g. borówki amerykańskiej
NASĄCZENIE:
-240 g. dżemu pomarańczowego
KREM STRACCIATELLO:
-660 ml.śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-80 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-25 g. żelatyny
-ok. 1/2 szklanki wody
-100 g. mlecznej czekolady
OBŁOŻENIE:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
ROZETKI:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem truskawkowy do tortów w proszku
-barwnik czerwony, jadalny
OWOCE:
-kilka brzoskwiń z syropu
GALARETKA:
-3/4 szklanki wody
-1/2 galaretki krystalicznej
Tort urodzinowy różowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką.Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Ułożyć 1 blat biszkoptowy do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki i posmarować frużeliną. Ale nie rozprowadzać do samych boków.
3.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać borówkę i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na frużelinę.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i posmarować dżemem. Lecz trochę czystego bez kawałeczków pomarańczy zostawić na górę.
5.krem 2-Postąpić jak z 1 ale zamiast owoców, wmieszać posiekaną czekoladę. Wyłożyć do tortownicy.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i posmarować resztą dżemu.Schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
7.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
8.obłożenie-Krem zmiksować w/g wskazówek na opakowaniu, ale ze śmietanką. Posmarować cały tort.
9.rozetki-Drugi krem zrobić jak poprzedni, lecz małą część zafarbować dodatkowo barwnikiem. (Radzę przed zrobieniem tego kremu, przesiać ten proszek. Znajdują się tam drobiny malin, które zapychają tylki. )Różowym kremem, zrobić rozetki na górze i dole tortu.Tym ciemniejszym zrobić małe rozetki, ale inną tylką.
10.owoce-Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć dekoracyjnie na górze tortu.
Polać tężejącą galaretką i tort przetrzymywać w lodówce.
Komentarze