TORT URODZINOWY PIANKOWY ''FRUTIŻELKA''

  • wyświetlono: 2759 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Tort z biszkoptem tylko z mąką ziemniaczaną. Tort z warstwami piankowymi i owocami w żelu. Tort puszysty, bardzo pyszny i ładnie się prezentujący.

Babcia Tereska
  • 16 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

biszkopt:
-7 jajek
-200 g. cukru
-200 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

nasączenie:
-1/2 słoiczka dżemu wiśniowego-
-3 łyżki gorącej wody

pianka brzoskwiniowa:
-1 serek brzoskwiniowy-385 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-2 galaretki brzoskwiniowe
-2 szklanki gorącej wody

pianka jabłkowa:
-1 serek pieczone jabłuszko-385 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-1 galaretka miętowo-jabłkowa
- 1 galaretka Pina Colada
-2 szklanki gorącej wody

krem śmietankowy i rozetki:
-500 ml. śmietanki 30 %
-2 kremy śmietankowe do tortów, w proszku

nadzienie:
-1 puszka Frutiżelli, wiśni w żelu-320 g.
-1 puszka Frutiżelli, brzoskwiń w żelu-320 g.
-1 mały słoiczek frużeliny truskawkowej, domowej
-1/2 słoiczka dżemu,agrestowego z kiwi

ozdoby czekoladowe:
-1 gorzka czekolada

Sposób przygotowania przepisu:

TORT URODZINOWY PIANKOWY ''FRUTIŻELKA''

  • biszkopt1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na dwa krążki.
  • nasączenie2. Spodni krążek nasączyć, dżemem wymieszanym z gorącą wodą.
  • pianka brzoskwiniowa3. pianka brzoskwiniowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, potem serkiem. Na koniec dolewać tężejącą galaretkę i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy.Schłodzić.
  • 2 pianka4. pianka jabłkowa- Postąpić tak samo jak z poprzednią i wylać do tortownicy.
  • 2 blat biszkoptowy5. Przykryć górnym blatem biszkoptowym i schłodzić.
  • zdjęcie obręczy z tortownicy6. Zdjąć obręcz z tortownicy.
  • warstwa kremu7. Na śmietance ubić kremy do tortów.Posmarować cały tort .Resztę zostawić na rozetki.
  • podział pól8. Zaznaczyć pola na dekorację.
  • pola na rozetki9. Nożem zrobić linie.
  • rozetki10. Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić ozdobne pasy, na zaznaczonych miejscach, oraz wokół krawędzi tortu.
  • dekoracja11. W puste miejsca, nałożyć owoce w żelu. Oraz przykleić ozdoby czekoladowe.
  • ozdoby czekoladowe12. Czekoladę roztopić nad parą. Za pomocy rożka papierowego narysować czekoladą ,ozdoby na papierze w/g wzoru. Schłodzić, delikatnie odkleić i przykleić do tortu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatarozetkitort okazjonalnyozdoby czekoladowetort urodzinowy-piankowy Frutiżelkatort z biszkoptem i owocami w żelupianka serowo-brzoskwiniowapianka serowo-jabłkowa

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY z REKSIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z REKSIEM

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

Tort urodzinowy- wykwnintny

Dodane przez: Magster

TORT URODZINOWY - WYKWINTNY

Tort ten składa się z kilku warstw...

TORT URODZINOWY-TRUSKAWKOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY-TRUSKAWKOWY

Tort na urodziny z biszkoptem....

Urodzinowy tort z masłem orzechowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Urodzinowy tort z masłem orzechowym

Ten tort jest niezwykle pyszny....

Kolorowy tort z galaretkami

Dodane przez: emilka79

KOLOROWY TORT URODZINOWY Z GALARETKAMI

Wspaniały, lekki tort zwłaszcza...

TORT URODZINOWY ''PIÓRKO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''PIÓRKO''

Tort z biszkoptem, dwoma kremami....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE