Tort urodzinowy Honda

  • wyświetlono: 127 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Urodziny dziecka to bardzo szczególna data w życiu każdego rodzica, a zwłaszcza rodziców dzieci już dorosłych. Przypomina wszystko to, co po drodze wydarzyło się w życiu dojrzałego już człowieka, ukształtowało go i uczyniło tym, kim jest dziś i teraz. Czas mija nieubłaganie, mój prywatny ósmy cud świata kończy dziś 20 lat! Każdego roku ten dzień jest wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Z tej okazji przygotowałam dla solenizanta słodki upominek w postaci pysznego tortu. Pomiędzy delikatnymi blatami biszkoptu kryją się wspaniałe smaki: soczysta malina, czekoladowa słodycz białej czekolady z prażonymi migdałami oraz egzotyczne mango-marakuja z żelką mango, które okazało się niezwykłą, smakową petardą! Dekoracja typowa dla fana motoryzacji w ulubionej kolorystyce solenizanta, z motywem jego własnego auta i ręcznie malowanymi kołami.

49948241_2373920169345240_4931642459001192448_n
  • 18 porcje
  • 180min
  • Trudny

Składniki

Biszkopt:
7 jajek
127 g mąki tortowej
45 g mąki ziemniaczanej
203 g cukru
szczypta soli
Krem Toblerone białe:
300 g czekolady białej
300 śmietany kremówki
250 mascarpone
100 g płatków migdałowych
Krem malinowy:
200 ml śmietany kremówki
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
300 g malin *
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Krem mango-marakuja:
300 g pulpy z mango**
200 g pulpy z marakui ***
100 g cukru
10 g syropu z kwiatu pomarańczy
3 łyżki soku z cytryny
60 ml gorącej wody
20 g żelatyny spożywczej
Żelka z mango:
300 g pulpy z mango
2 łyżki cukru ****
2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
Nasączenie:
200 ml wody mineralnej niegazowanej
3-4 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki cukru
Krem maślany:
400 g miękkiego masła 82%
340 g mleka skondensowanego (zagęszczonego), słodzonego
barwnik spożywczy niebieski w żelu
Dodatkowo:
masa cukrowa czarna
farba jadalna srebrna

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy Honda

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Rant cukierniczy o wymiarach 22 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
    Krem Toblerone:
    Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamane czekoladki. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu, aż czekoladki rozpuszczą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i uprażone płatki migdałów. Mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
  • 2. Krem malinowy:
    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.
    Krem mango-marakuja:
    Pulpę z mango łączymy z pulpą z marakui. Dodajemy syrop z kwiatu pomarańczy i sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do masy owocowej i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy partiami mus owocowy i mieszamy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.
  • 3. Żelka mango:
    Pulpę z mango przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy do pulpy z mango i mieszamy.
    Okrągłą formę o wymiarach 20 cm ( celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Przekładamy przygotowany wcześniej mus mango i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
    Nasączenie:
    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i równomiernie wykładamy krem Toblerone. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy bardzo cieniutką warstwą kremu mango-marakuja i wykładamy na środek żelkę z mango (cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka miała do czego się przykleić). Na żelkę równomiernie wykładamy krem mango-marakuja i przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem. Na biszkopt równomiernie wykładamy krem malinowy i przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączając go. Wierzch tortu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
    Przy pomocy długiego, wąskiego i ostrego noża oddzielamy delikatnie tort od rantu i zdejmujemy ostrożnie rant cukierniczy. Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.
  • 5. Krem maślany:
    Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
    * mogą być świeże, jak i mrożone. Wystarczy 200 g malin, mnie jednak zależało, aby krem był bardzo malinowy
    ** najlepiej bez dodatku cukru
    *** z pestkami również się nadaje
    **** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie były owoce mango użyte do pulpy

Porady

- jak widać na zdjęciu, tort nie jest jednolitego koloru, jest cieniowany. Aby uzyskać taki efekt, należy przed zabarwieniem odłożyć porcję kremu i zabarwić go na różne odcienie niebieskiego.
- warto zadbać o dobrej jakości pulpę, naturalną, bez dodatku cukru. Tort z pewnością odwdzięczy się smakiem.
- preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
- używam śmietany double cream 48%
- zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
- biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego, należy upiec dwa osobne biszkopty w tortownicy o wymiarach 23 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladamangourodzinymarakuja

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Tort z kremem stracciatella i jagodowym....

Tort urodzinowy- wykwnintny

Dodane przez: Magster

TORT URODZINOWY - WYKWINTNY

Tort ten składa się z kilku warstw...

TORT URODZINOWY ''SPINNER'

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''SPINNER'

Tort na imprezę urodzinową dla...

TORT URODZINOWY RÓŻOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY RÓŻOWY

Tort z biszkoptem budyniowym. Tort...

TORT SEROWY URODZINOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY URODZINOWY

Tort serowy na biszkopcie. Tort...

Urodzinowy tort z masłem orzechowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Urodzinowy tort z masłem orzechowym

Ten tort jest niezwykle pyszny....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.