Bajkowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek - następnie białka wlewamy do dużej miski wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania błyszczącej piany po czym dodajemy żółtka mieszając. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo po 1 łyżce mąki. Tak wyrobione ciasto wlewamy do wcześniej przygotowanej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Pianka wiśniowa:
1. Do 200 ml wrzącej wody wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie odstawiamy do wystudzenia i do wstępnego zagęszczenia (galaretka nie może się całkowicie stężeć - musi być w połowie gęsta i w połowie płynna).
2. W dużej misce ubijamy śmietanę na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy galaretkę wg przygotowania w punkcie 1 - ubijamy do wymieszania. Piankę wstawiamy do lodówki na ok 5 minut.
Krem z białej czekolady:
1. Pół szkanki śmietany (ok. 130 ml) podgrzać w małym garnku (Śmietana nie może się zagotować! ma być ciepła). Do ciepłej śmietany dodajemy kostki białej czekolady i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
2. Resztę śmietany (220 ml) ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Nastepnie dodajemy wystudzoną śmietanę z białą czekoladą wg punktu 1 oraz wiórki kokosowe i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do zgęstnienia na ok 15 minut.
Poncz:
Do wrzącej wody wrzucamy torebkę czarnej herbaty i cytrynę. Odstawiamy do wystudzenia.
Nasz wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż spodu tak aby uzystać 3 warstwy. Każdą warstwę nasączamy wystudzonym ponczem.
Połówki winogron pokroić artystycznie od 3/4 długości i ułożyć w tulipanki.
Kolejność warstw od góry:
- winogron (dekoracja)
- krem z białej czeklady
- biszkopt górna warstwa
- konfitura wiśniowa
- biszkopt środkowa warstwa
- pianka wiśniowa
- biszkopt
Komentarze