Bajkowy tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Tort idealny na urodziny bliskiej osoby. Nadziewany pianką wiśniową, konfiturą z wiśni oraz kremem z białej czekolady śmietanki i wiórków kokosowych.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka maki pszennej

    Pianka wiśniowa:
    1/2 litra śmietany 30% (schłodzonej)
    galaretka wiśniowa
    200 ml wrzącej wody
    szczypta soli

    Krem z białej czekolady:
    350 ml śmietany 30%
    1,5 tabliczki białej czekolady
    10 łyżek wiórków kokosowych
    szczypta soli

    Poncz:
    200 ml wrzącej wody
    1 torebka czarnej herbaty
    1 łyżeczka cytryny

    Pozostałe:
    konfitura wiśniowa - mały słoiczek
    czerwone winogrona do dekoracji
    okrągła blaszka
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Pianka

Bajkowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort urodzinowy 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek - następnie białka wlewamy do dużej miski wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania błyszczącej piany po czym dodajemy żółtka mieszając. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo po 1 łyżce mąki. Tak wyrobione ciasto wlewamy do wcześniej przygotowanej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

    Pianka wiśniowa:
    1. Do 200 ml wrzącej wody wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie odstawiamy do wystudzenia i do wstępnego zagęszczenia (galaretka nie może się całkowicie stężeć - musi być w połowie gęsta i w połowie płynna).
    2. W dużej misce ubijamy śmietanę na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy galaretkę wg przygotowania w punkcie 1 - ubijamy do wymieszania. Piankę wstawiamy do lodówki na ok 5 minut.

    Krem z białej czekolady:
    1. Pół szkanki śmietany (ok. 130 ml) podgrzać w małym garnku (Śmietana nie może się zagotować! ma być ciepła). Do ciepłej śmietany dodajemy kostki białej czekolady i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
    2. Resztę śmietany (220 ml) ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Nastepnie dodajemy wystudzoną śmietanę z białą czekoladą wg punktu 1 oraz wiórki kokosowe i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do zgęstnienia na ok 15 minut.

    Poncz:
    Do wrzącej wody wrzucamy torebkę czarnej herbaty i cytrynę. Odstawiamy do wystudzenia.

    Nasz wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż spodu tak aby uzystać 3 warstwy. Każdą warstwę nasączamy wystudzonym ponczem.

    Połówki winogron pokroić artystycznie od 3/4 długości i ułożyć w tulipanki.

    Kolejność warstw od góry:
    - winogron (dekoracja)
    - krem z białej czeklady
    - biszkopt górna warstwa
    - konfitura wiśniowa
    - biszkopt środkowa warstwa
    - pianka wiśniowa
    - biszkopt
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować