Tort truskawkowo-jagodowy z mascarpone

  • wyświetlono: 1906 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Mocno owocowy tort z wyczuwalnym smakiem sera mascarpone oraz delikatnym aromatem kropli migdałowych.Upiekłam go mężowi na urodziny. Nie jest bardzo słodki jak na tort przystało za to pyszny i oryginalny.

martyna

Składniki

Tortownica 22,5 cm.

Biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
1,5 szklanki maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

Krem jagodowy:
500g..mrożonych lub świeżych jagód
250ml. śmietany 30%
250g.sera mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny spożywczej +150ml wrzątku

Krem truskawkowy:
500g. mrożonych lub świeżych truskawek
250ml. śmietany 30%
250g. sera mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny spożywczej+150ml wrzątku

Poncz:
sok z 1/2 cytryny
5 kropel olejku migdałowego

1/2 tabliczki startej białej czekolady

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort truskawkowo-jagodowy z mascarpone

  • biszkopt1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia.
    Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
    Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować)
    Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
    Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy)
  • Przekrojony biszkopt2. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
    Odkrawamy wypukły wierzch , dzielimy na trzy płaty delikatnie ostrym , długim nożem.
  • krem jagodowy3. Krem jagodowy:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Jagody ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
    Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone , jagody oraz żelatynę.
    Miksujemy chwilę do połączenia się składników.
    Krem odstawiamy do lodówki.
  • krem truskawkowy4. Krem truskawkowy:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Truskawki ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
    Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone , truskawki oraz żelatynę.
    Miksujemy chwilę do połączenia się składników.
    Krem odstawiamy do lodówki.
  • 5. Poncz: Sok z cytryny mieszamy z kroplami migdałowymi , nasączamy nim wierzch każdego płata biszkoptu.
  • składanie tortu6. Na dolnym biszkopcie rozsmarowujemy 1/2 kremu truskawkowego , przykrywamy następnym biszkoptem który pokrywamy 1/2 kremu jagodowego , nakładamy ostatni biszkopt.
  • 7. Cały tort smarujemy nieregularnie , robiąc łatki masą truskawkową i jagodową , posypujemy go startą białą czekoladą.
    Odstawiamy na noc do lodówki by masy całkowicie stężały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort owocowybiszkopt z owocamidomowy tortbiszkopt z masą jagodowo-truskawkowątort z masami owocowymitort owocowy z mascarponetort z masą truskawkowo-jagotową z mascarponeTort truskawkowo-jagodowy z mascarpone
 

Komentarze

Podobne przepisy

Desery truskawkowe z mascarpone

Dodane przez: bogusia82

Desery truskawkowe z mascarpone

Deser truskawkowy z mascarpone...

image-237x2bv

Dodane przez: viki2903

Jagodowy deser z chia i mascarpone

Pyszny lekki letni deser któremu...

Truskawkowa granita z mascarpone

Dodane przez: Jaga85

Truskawkowa granita z mascarpone

Na ochłodę w upalne dni nie ma...

Tort urodzinowy z serkiem mascarpone i brzoskwiniami

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort urodzinowy z serkiem mascarpone i brzoskwiniami

To był moj pierwszy tort w zyciu,...

Tort truskawkowy

Dodane przez: miki185

Tort z masą truskawkową

Masa truskawkowa smakuje super...

tort

Dodane przez: szumiii

Tort owocowy z mascarpone

Tort można zrobić w wersji lekkiej...