Mocno owocowy tort z wyczuwalnym smakiem sera mascarpone oraz delikatnym aromatem kropli migdałowych.Upiekłam go mężowi na urodziny. Nie jest bardzo słodki jak na tort przystało za to pyszny i oryginalny.
Składniki:
Tortownica 22,5 cm.
Biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
1,5 szklanki maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Tort truskawkowo-jagodowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia.
Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować)
Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy)
2.Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Odkrawamy wypukły wierzch , dzielimy na trzy płaty delikatnie ostrym , długim nożem.
3.Krem jagodowy:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
Jagody ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone , jagody oraz żelatynę.
Miksujemy chwilę do połączenia się składników.
Krem odstawiamy do lodówki.
4.Krem truskawkowy:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
Truskawki ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone , truskawki oraz żelatynę.
Miksujemy chwilę do połączenia się składników.
Krem odstawiamy do lodówki.
5.Poncz: Sok z cytryny mieszamy z kroplami migdałowymi , nasączamy nim wierzch każdego płata biszkoptu.
6.Na dolnym biszkopcie rozsmarowujemy 1/2 kremu truskawkowego , przykrywamy następnym biszkoptem który pokrywamy 1/2 kremu jagodowego , nakładamy ostatni biszkopt.
7.Cały tort smarujemy nieregularnie , robiąc łatki masą truskawkową i jagodową , posypujemy go startą białą czekoladą.
Odstawiamy na noc do lodówki by masy całkowicie stężały.
Komentarze