Tort truskawkowo-jagodowy z mascarpone

4.5 (200 ocen)

Mocno owocowy tort z wyczuwalnym smakiem sera mascarpone oraz delikatnym aromatem kropli migdałowych.Upiekłam go mężowi na urodziny. Nie jest bardzo słodki jak na tort przystało za to pyszny i oryginalny.

Składniki:

  • Tortownica 22,5 cm.

    Biszkopt:
    5 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1,5 szklanki maki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

    Krem jagodowy:
    500g..mrożonych lub świeżych jagód
    250ml. śmietany 30%
    250g.sera mascarpone
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny spożywczej +150ml wrzątku

    Krem truskawkowy:
    500g. mrożonych lub świeżych truskawek
    250ml. śmietany 30%
    250g. sera mascarpone
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny spożywczej+150ml wrzątku

    Poncz:
    sok z 1/2 cytryny
    5 kropel olejku migdałowego

    1/2 tabliczki startej białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Tort truskawkowo-jagodowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia.
    Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
    Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować)
    Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
    Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy)
  • Przekrojony biszkopt 2. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
    Odkrawamy wypukły wierzch , dzielimy na trzy płaty delikatnie ostrym , długim nożem.
  • krem jagodowy 3. Krem jagodowy:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Jagody ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
    Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone , jagody oraz żelatynę.
    Miksujemy chwilę do połączenia się składników.
    Krem odstawiamy do lodówki.
  • krem truskawkowy 4. Krem truskawkowy:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Truskawki ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
    Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone , truskawki oraz żelatynę.
    Miksujemy chwilę do połączenia się składników.
    Krem odstawiamy do lodówki.
  • 5. Poncz: Sok z cytryny mieszamy z kroplami migdałowymi , nasączamy nim wierzch każdego płata biszkoptu.
  • składanie tortu 6. Na dolnym biszkopcie rozsmarowujemy 1/2 kremu truskawkowego , przykrywamy następnym biszkoptem który pokrywamy 1/2 kremu jagodowego , nakładamy ostatni biszkopt.
  • 7. Cały tort smarujemy nieregularnie , robiąc łatki masą truskawkową i jagodową , posypujemy go startą białą czekoladą.
    Odstawiamy na noc do lodówki by masy całkowicie stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować