Tort szpinakowy z mascarpone i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zawczasu odmrażamy szpinak odsączając go i pod koniec dokładnie wyciskając. Może się wydawać, że zostanie go mało, ale to nam wystarczy
2.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z grzaniem od góry i od dołu
3.Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia
4.W osobnej misce (najlepiej ceramice) wbijamy całe jaja, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywny kogiel-mogiel.
5.Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy olej.
6.Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając.
7.Wyłączamy mikser i dodajemy odsączony szpinak mieszając całość łyżką.
8.Wlewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę do „suchego patyczka”. Uprzednio co jakiś czas sprawdzamy, bo zdarza się, że ciasto jest już gotowe po ok. 45 min. Warto zostawić je jeszcze przez ok. 5 min. w wyłączonym piekarniku.
9.W międzyczasie przygotowujemy masę:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
10.Jeśli używamy śmietany 30 % i śmietan fix, w tym momencie go dodajemy i mieszamy z ubita śmietaną
11.Dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką lub robotem kuchennym na niskich obrotach.Wkładamy do lodówki.
12.Przekrawamy granat i wydrążamy ziarenka (np. łyżeczką, uważając by nie zostały włókienka pomiędzy sklejonymi ziarenkami).
13.Z wystudzonego ciasta odkrawamy wierzch ( ok. 0,5-1 cm) i kruszymy do miseczki. Jeżeli chcemy mieć tort kilkuwarstwowy przekrawamy jeszcze w poprzek, na równe blaty (dużym, szerokim nożem)- uwaga, blaty nie mogą być zbyt cienkie bo ciasto nie jest zbite.
Komentarze