TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zielony kolor intryguje, kusi i wprowadza świeżość na stole, wśród tradycyjnych dań. Lekki, delikatny w smaku i łatwy w przygotowaniu!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    * Opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku, najlepiej rozdrobnionego
    * 3 jaja
    * 1 1/3 szklanki cukru
    * 1 i 1/3 szklanki oleju
    * 2 szklanki mąki krupczatki (ewentualnie pszennej)
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    * Cukier wanilinowy

    Dla tortownicy o średnicy 22 cm: 1 szklanka cukru, ¾ szklanki oleju, 22 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na masę:

    * 200g śmietany 36% (może być kremówka 30 % z dodatkiem opakowania śmietan fix)
    * 2-4 łyżek cukru pudru w zależności od preferowanej słodkości
    * 250g (opakowanie) serka mascarpone
    * Owoc granatu
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort szpinakowy z mascarpone i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zawczasu odmrażamy szpinak odsączając go i pod koniec dokładnie wyciskając. Może się wydawać, że zostanie go mało, ale to nam wystarczy
  • 2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z grzaniem od góry i od dołu
  • 3. Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia
  • 4. W osobnej misce (najlepiej ceramice) wbijamy całe jaja, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywny kogiel-mogiel.
  • 5. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy olej.
  • 6. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając.
  • 7. Wyłączamy mikser i dodajemy odsączony szpinak mieszając całość łyżką.
  • 8. Wlewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę do „suchego patyczka”. Uprzednio co jakiś czas sprawdzamy, bo zdarza się, że ciasto jest już gotowe po ok. 45 min. Warto zostawić je jeszcze przez ok. 5 min. w wyłączonym piekarniku.
  • 9. W międzyczasie przygotowujemy masę:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
  • 10. Jeśli używamy śmietany 30 % i śmietan fix, w tym momencie go dodajemy i mieszamy z ubita śmietaną
  • 11. Dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką lub robotem kuchennym na niskich obrotach.Wkładamy do lodówki.
  • 12. Przekrawamy granat i wydrążamy ziarenka (np. łyżeczką, uważając by nie zostały włókienka pomiędzy sklejonymi ziarenkami).
  • 13. Z wystudzonego ciasta odkrawamy wierzch ( ok. 0,5-1 cm) i kruszymy do miseczki. Jeżeli chcemy mieć tort kilkuwarstwowy przekrawamy jeszcze w poprzek, na równe blaty (dużym, szerokim nożem)- uwaga, blaty nie mogą być zbyt cienkie bo ciasto nie jest zbite.
  • 14. Na ciasto wykładamy masę, posypujemy oddzielonymi okruszkami (tworząc wrażenie mchu) i ziarenkami granatu lekko dociskając.

Porady

Warto schłodzić tort w lodówce ok. 2 h

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Granat Mąka Mascarpone Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować